Üzleti tippek

Több fogyasztóvédelmi felügyelő lesz

A bővülő feladatok miatt a jövőben ötven százalékkal növeli a kormány a fogyasztóvédelmi felügyelők létszámát. A magyar vásárlók jogait biztosító szabályok lényegében megegyeznek az uniós előírásokkal, ezen a területen nincs különösebb teendő. Tavaly 35-40 ezer kereskedelmi egységet ellenőriztek a felügyelőségek, eközben 630 millió forint bírságot szabtak ki.

A kormány februárban elfogadott és 2006-ig tartó középtávú fogyasztóvédelmi programjának elsődleges feladata, hogy visszaállítsa a terület presztízsét. Ehhez intenzívebb kommunikációra és nagyobb politikai figyelemre van szükség – mondta Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára hétfőn, a Fogyasztóvédelem-munkavállalói érdekvédelem című konferencián.

Ötven százalékkal több fogyasztóvédő

A gazdasági minisztérium főosztályvezetője, Köncse Tamásné bejelentette, a kormány az elkövetkező években a fogyasztók egészségét, biztonságát és a meglévő intézményrendszer fejlesztését tekinti legfőbb céljának. A felügyelőségek jelenleg igen csekély, 430 fős létszámát például az egyre több teendő miatt az elkövetkező években 250-nel emelik. Fontos feladat lesz az Élelmiszer-egészségügyi Hivatal létrehozása, ez az intézmény az egyre gyakoribb élőállatjárványok megfékezésében játszik majd szerepet. További lényeges eleme a programnak az elektronikus kereskedelem fogyasztóvédelmi szabályainak az erősítése.

A magyar jogszabályok megfelelnek az unió elvárásainak

Kátai Anikó, a külügyi tárca munkatársa előadásában közölte, Magyarország kilencven százalékban már átvette az uniós fogyasztóvédelmi jogot, ebben a tekintetben tehát már nincs sok tennivalónk. Elmaradások vannak azonban még a területen tevékenykedő civil szervezetek fejlettségében, és kevesen veszik igénybe a nem bírói fogyasztóvédelmi vitarendező fórumokat, vagyis a békéltető testületeket.

Sok a panasz a cipőkre és a ruhákra

Tavaly a húsz országos vizsgálat keretében 35-40 ezer kereskedelmi egységet ellenőriztek a fogyasztóvédelmi felügyelőségek. A hiányosságok miatt a szakemberek 630 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) főigazgatója, Huszay Gábor. 2002-ben 28 ezer, elsősorban a cipő- és ruhavásárlással kapcsolatos panasz érkezett a hatósághoz, az FVF ezen felül 107 balesetveszélyes terméket tiltott be.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség itt ad tájékoztatást arról, hogy hova forduljunk hibás termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos panaszunkkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik