Üzleti tippek

Mire figyeljünk, ha haszongépjárművet szerzünk be?

A haszongépjármű vásárlásakor milyen lízingkosnstrukciót célszerű alkalmazni és melyek az előnyei? Milyen kiegészítő szolgáltatásokat jelent a vállalkozások számára és azokat hol lehet igénybevenni?

Lízingfinanszírozás
Az ügyfelekhez és az eszközökhöz kapcsolja elbírálási kritériumait a Citileasing Rt. – hangsúlyozza Zentai Csaba, a cég vezérigazgatója. Egy lízingkérvény elbírálásakor előnyben részesítik azokat a haszongépjármű-kereskedéseket, amelyekkel már korábban felvették a kapcsolatot, és úgynevezett Citidealernek minősítették. Egy adott kereskedésnek ugyanis megvan a jellemző ügyfél-portfóliója és annak egyedi jellegzetességei, amely csökkenti a lízingcég kockázatát. Azon vállalkozásokra, amelyek ezektől a gépjármű-kereskedőktől kívánnak gépjárművet lízingelni, éppen ezért tágabb elbírálási korlátok érvényesek.
A lízingkérelmek elbírálásakor figyelembe vett ügyfélkritériumok között szerepel az üzletben eltöltött évek száma, ami nem jelenti azt, hogy kezdő vállalkozások nem vehetik igénybe ezt a konstrukciót. De az adott szakmai területen eltöltött legalább egyéves múlt mindenképpen kedvezően befolyásolja az elbírálás eredményét. A fiatal vállalatoknál általában figyelembe veszik a tulajdonos, vagy az első számú vezető korábbi szakmai tapasztalatait is. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a cég referenciáira, amelyeket szállítóktól, vagy vevőktől a lízingcég maga szerez be. A kizáró feltételek között szerepel, ha a vállalkozásnak adótartozása áll fenn, ha késedelmes tartozása van bármely pénzintézet felé, ha az adott cég elsődlegesen mezőgazdasági tevékenységet folytat – ez a feldolgozó cégekre már nem igaz –, illetve ha negatív a saját tőkéje. A lízingcég mindig a vállalkozás aktuális állapotára kíváncsi, éppen ezért az utolsó éves beszámolón kívül a főkönyvi kivonat alapján követi nyomon a cég az évi teljesítményét.
Az elbírálási folyamat során a lízingcég az ügyfélhez eszköz oldali kockázatvállalási készséget kapcsol. Amennyiben a lízingelni kívánt eszköz ára megfelel a piaci árnak, meghatározzák a lízingdíjat, ami a vállalkozás kategorizálásától függ. A kezdő díj jellemző mértéke 10–20 százalék között mozog, de ennél alacsonyabb és magasabb is előfordult már. A futamidő pedig attól függ, hogy a lízing lejáratakor hány éves lesz az adott eszköz.
A nyíltvégű pénzügyi lízing esetében az eszköz igénybevételét követően a tőketörlesztést és a kamatot kell megfizetnie a vállalkozásnak, így az amortizáció és a kamat a vállalatnál marad mint költség. Ez esetben az áfát a tőkerésznek megfelelően a teljes futamidő alatt részletekben kell befizetni és ezt követően visszaigényelni. A forgalmi adót csak a tőkerész után számítják fel, a kamat után nem. A zártvégű pénzügyi lízing esetében a beszerzés teljes áfája a futamidő kezdetekor fizetendő, vagyis a vállalkozás rögtön a lízing futamidejének kezdetekor nagy összegű áfát fizet az államnak. Természetesen ez a következő időszakban visszaigényelhető, legyen szó akármilyen hosszú lízingidőszakról. Az operatív lízing esetében az eszköz nem kerül be a vállalkozás könyveibe, nem kell sem tőketörlesztést, sem kamatot fizetni. Ebben a konstrukcióban a vállalkozás lízingdíjat fizet, amely teljes egészében költségként számolható el. Ebben az esetben a társaságnak nem kell a könyveiben tartania az eszközt, amitől javul az eszközarányos nyeresége és amortizáció sem kell elszámolnia. A lízingdíjra is van viszont áfa-fizetési kötelezettség, amely – csakúgy mint maga a díj – folyamatosan fizetendő. Ez a fajta lízing azon cégeknek való, amelyek gyors költségleírást szeretnének alkalmazni és három év alatt az eszköz árának java részét költségként kívánják elszámolni.
A lízing nem csak finanszírozási konstrukciót takar, hanem – mint Zentai Csaba hozzáteszi – kiegészítő szolgáltatásokat is jelent a vállalkozások számára. A Citileasing vezette be például a piacra a lízing futamideje alatt érvényes ingyenes casco biztosítást. A haszongépjármű üzembentartója a cég, így a kötelező biztosítást ő fizeti, a gépjármű törzskönyve viszont a lízingcégnél marad, és ő köti rá a casco biztosítást és vezeti ez utóbbi meglétének nyilvántartását. Az ügyfél szempontjából lényeges, hogy ez a casco 10 százalékos önrésszel rendelkezik, így kár esetén a vállalkozásnak csak ezt a részt kell kifizetnie. Abban az esetben, ha a cég kárhányada rosszul alakul, vagyis relatíve sokszor éri baleset a gépjárművet, erre a biztosító díjemeléssel szokott reagálni. Ezt az összeget a Citileasing nem hárítja tovább ügyfeleire, így az általa kötött casco valóban ingyenes a vállalkozás számára.
A másik kiegészítő szolgáltatás – a Shell Hungary Rt.-vel kötött megállapodás alapján – a biztosítéki fedezet nélkül igényelhető euroShell üzemanyagkártya. Ennek azért van jelentősége, mert a Shell üzemanyagkártyája valódi hitelkártya, így az azt használó vállalkozás csak utólag fizeti meg az üzemanyag árát. Az utólagos fizetés kockázatának csökkentéséhez nyújtott banki garanciális háttér teszi lehetővé a lízingelő ügyfelek nagy része számára ezt a szolgáltatást.

Milyen lízingkonstrukciót vegyünk igénybe?
Pénzügyi lízing:
• ha a cégnek jelentős működőtőke-igénye van
• és meg akarja szerezni a lízingelt eszköz tulajdonjogát
Előnyei:
• növeli a cég mérlegfőösszegét
• az értékcsökkenést a cég számolja el
• A futamidő alatt fizetett lízingdíj kamat része költségként elszámolható

Zártvégű pénzügyi lízing:
• az áfa az első lízingdíj megfizetésekor egy összegben fizetendő
• az áfa-visszaigénylés időtartamára a bank szükség esetén áthidaló kölcsönt nyújt

Nyíltvégű pénzügyi lízing:
• az áfa a lízingdíj tőketartalma után fizetendő

Bérlet (operatív lízing):
• aki meg kívánja őrizni cége hitelfelvevő képességét
• és nem feltétlenül akarja megszerezni a lízingelt eszközt
Előnyei:
• a vállalkozás a futamidő alatt lízingdíjat fizet
• adóalapját csökkentheti a költségként elszámolt lízingdíjjal

Visszlízing:
• ha a cég likviditásának megőrzéséhez külső pénzforrásra van szükség
• és tehermentes eszközökkel rendelkezik
Előnyei:
• a bank megvásárolja a vállalkozás eszközét
• a kiválasztott konstrukcióban lízingbe adja a cégnek 

8 érv a lízing mellett
1. A lízingtárgy vételárának csak töredékével kell rendelkezi ahhoz, hogy az eszközparkot modernizálni, fejleszteni lehessen.
2. Az eszköz üzemeltetésével az időszaki lízingdíjak kitermelhetők.
3. A lízingdíjak fizetési ütemezése alkalmazkodhat a vállalkozás pénzbevételeinek alakulásához.
4. A fedezet maga az eszköz, így egyéb fedezet bevonására a legtöbb esetben nincs szükség.
5. A vállalkozás már meglévő eszközeinek felhasználásával visszlízing keretében pénzügyi forrás megszerzésére is lehetőség van.
6. A finanszírozott összeg a berendezés teljes értéke mellett magában foglalja a szolgáltatási, szállítási, telepítési költségeket is.
7. Bérlet esetén a díjak költségként elszámolhatók.
8. A banki jóváhagyás folyamata gyors és egyszerű.


Üzemanyag és kenőanyagok
A kis- és középvállalkozások számára is igénybe vehető az euroShell-kártya, ami már nem csak üzemanyagkártyaként, hanem szolgáltatáscsomagként működik a gyakorlatban. Ez azt jelenti – mondja Kalmár László, a Shell Hungary Rt. marketingmenedzsere –, hogy a kártyával Magyarországon 130, Európában pedig több mint 12 ezer töltőállomáson, illetve a Shell saját hálózatán kívül szinte mindenféle szolgáltatást igénybe lehet venni, ami az autózással összefügg. Az üzemanyag-vásárlással kapcsolatos adminisztrációt például nagyban megkönnyíti, hogy erről nem kell külön áfás számlát kérni, csak a bizonylatot aláírni és eltenni. A kártya hitelkártyához hasonlóan működik, azonban a klasszikus ilyen típusú kártyákkal ellentétben a felhasználó 22 napig kamatmentesen használhatja a számára előre egyedileg testreszabott hitelkeretet. A Shell a kártya nyitásakor bankgaranciát vagy fedezeti igazolást kér a vállalkozásoktól. Az üzemanyag-társaság – mint arra a lízingkonstrukciót bemutató részben már utaltunk – a CitiLeasing Hungary Rt.-vel olyan megállapodást kötött, hogyha a vállalkozás ez utóbbitól lízingeli járműveit, az automatikusan fedezetet jelent egy euroShell kártyához.
A plasztiklapocska arra is alkalmas, hogy a cégvezetők ellenőrizni tudják, és naprakész információt kapjanak a vállalkozás járműparkjának költségeiről. A kártya révén behatárolható a kártyahasználók vásárlási lehetősége, így minden egyes felhasználó költekezései szigorú ellenőrzés alatt tarthatók. Üzemanyag-vásárláskor kötelezően rögzítendő a kilométeróra-állás, amelynek ismeretében könnyen nyomon követhető a flotta teljesítménye és üzemanyag-fogyasztása. Ezen információk birtokában pedig meghatározhatóak, hogy a járművek közül melyek a leghatékonyabbak, hol lehet pénzt megtakarítani a vállalkozás számára. Online szolgáltatás révén a cégvezetők akár interneten keresztül is betekintést nyerhetnek a kártyával kiegyenlített üzemanyag és nem-üzemanyag vásárlásokba.
A kártyatulajdonosok havonta kétszer kapnak tételes számlát, amely összesítve tartalmazza az adott jármű üzemanyaggal és egyéb igénybe vett kiegészítő szolgáltatással kapcsolatos költségeiket. Egy a programhoz kapcsolódó üzemanyag-gazdálkodási szoftver használatával megoldhatók a flottával kapcsolatos adminisztrációs feladatok, valamint összetett, testreszabott specifikus kimutatások kérdezhetők le. A rendszer csoportosíthat a járművezetők neve, a jármú gyártmánya szerint és ez alapján készíthet kimutatásokat, vagy összehasonlításokat végezhet kilométerenként, járművenként, vezetőnként vagy töltőállomásonként. Mindez azt jelenti – hangsúlyozza Kalmár László, hogy a cégvezető teljes képet kaphat minden csepp üzemanyag és más vásárolt termék, ill. szolgáltatás költséghatékonyságáról. Igény szerint minderről elektronikusan is értesíti a Shell a vállalkozást. Az ilyen kimutatások azt is jelzik például, hogy ha a kártyát valaki hétvégén használta, vagy ha az üzemanyag mennyiség egy adott jármű esetében különösen magas.
Az üzemanyag-ellátáson kívül a kenőanyagok is fontos szerepet kapnak a haszongépjárművek esetében. Kalmár László hangsúlyozza a megfelelő minőségű kenőanyag használatát, amellyel nagymértékben csökkenthető a motorkopás. A Shell üzemanyag és kenőanyagait úgy fejlesztette ki, hogy azok a motorban egymásra hatva fejtik ki kedvező tulajdonságaikat. A vállalat számításai szerint ha szintetikus Shell kenőanyagot használ valaki haszonjárműve teljes hajtásláncán, ez éves szinten akár 5 százalékos üzemanyag-megtakarítást eredményezhet.

Az euroShell kártyával fizethető szolgáltatások
• Tehergépjármű- és személygépkocsi-szervizek
• Gumiabroncs-szerviz
• Autókozmetika
• Segélyszolgálat
• Bizonyos alkatrészvásárlás
• Gépjárműkölcsönzés
• Autópályadíjak fizetése
• Balesetbiztosítás
• Szállás

Az euroShell kártya típusai
• Névre szóló kártya: használatára kizárólag a kártyán feltüntetett gépjárművezető jogosult a gépjármű rendszámától függetlenül
• Rendszámra szóló kártya: használatára az a gépjárművezető jogosult, aki a kártyán feltüntetett rendszámmal rendelkező gépjárművet vezeti
• „Open” kártya: a kártyán feltüntetett vállalat bármely alkalmazottja jogosult vásárlásra, bármelyik a vállalat tulajdonában lévő gépjárművel

Kártyakategóriák
0. kategória: gázolaj vételezésére alkalmas
1. kategória: üzemanyag vételezésére alkalmas
2. kategória: üzemanyag és a gépjármű közvetlen továbbhaladásához szükséges termékek vásárlására, valamint gépjárműmosásra jogosít fel.
3. kategória: feljogosít minden termék megvásárlására és kártyájához kapcsolódó szolgáltatás igénybevételére

Ajánlott videó

Olvasói sztorik