Pénzügy

Újra az állami bankra bízza számlája kezelését a DRV

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) számlaforgalmának bonyolítására, és a működéshez szükséges kétmilliárd forint összegű folyószámlahitel biztosítására írt ki közbeszerzési pályázatot, amelyet két induló közül az állami tulajdonban lévő Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. nyert el, újabb 36 hónapra. Honlapjuk szerint most is a Budapest Banknál vannak.

A szerződés értéke nettó 990 millió forintról szól, megegyezik az előzetesen becsülttel.

A BB is kellhet az állami gigabankhoz

Mint korábban írtuk, formálódhat az állami gigabank terve. Orbán Viktor miniszterelnök régóta dédelgetett ötlete, hogy az OTP mellé egy másik, hozzá közelebb álló tulajdonosi kör által irányított lakossági bankot hozzon létre. Júniusban úgy festett, belevág a kormány az állami hátszelű megabank összerakásába, ahogy azt banki körökben már a választások előtt valószínűsítették. Ez részben kényszer is, mivel a három éve 200 milliárd forintért állami tulajdonba vett Budapest Bankot (BB) 2018-ban értékesítenie kellett volna a kormánynak. De ez azóta sem történt meg. Az Opten adatai szerint a BB továbbra is az állami MFB tulajdonában lévő Corvinus Nemzetözi Befektető Zrt. tulajdona.

Valószínűleg azért nem váltak meg még tőle, mert aligha szívesen adná ki kezéből az irányítást a kormányzati kör. Sokkal esélyesebbnek tartották pár hónapja is forrásaink, hogy a BB-t a Mészáros- és Matolcsy-közelben levő MKB Bankkal és a takarékszövetkezetekkel gyúrhatják egybe. Utóbbiaknál pedig olyan mozgás indult el, amely ennek a grandiózus építkezésnek a része is lehet. Erről szerzett információkat a 24.hu:

Titokban új óriásbankot raknak össze Mészáros Lőrincnek
Orbán Viktor régóta dédelgetett ötlete, hogy az OTP mellé egy másik, hozzá közelebb álló lakossági gigabankot hozzon létre. A titkos projekt elindult, kulcsfigurája pedig egy olyan bankvezér lehet, aki még „gázszerelőmesterként” ismerte meg Mészárost.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik