Pénzügy
Budapest, 2014. július 14.
A Budapest Bank emblémája egy Blaha Lujza téri épület homlokzatán.
MTVA/Bizományosi: Simó Endre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Húszmillióra büntette az MNB a Budapest Bankot

24.hu
24.hu

2017. 06. 26. 10:00

Az MNB összesen 20,45 millió forint bírság megfizetésére és a jogkövető tevékenység-gyakorlásra kötelezte a Budapest Bank-csoportot a vállalatirányítási, kockázatkezelési, tőkeszámítási, pénzmosás elleni, számviteli, informatikai és az OBA díjbevallási, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot, s nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – korábban elfogadott felügyelési ütemterve részeként – átfogó csoportvizsgálatot végzett a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-nél (Budapest Bank), valamint az összevont alapú felügyelet alá tartozó egyes leányvállalatainál, az azóta (2017. év január elején) a bankba beolvadt Budapest Autófinanszírozási Zrt.-nél, a Budapest Lízing Zrt.-nél és a Budapest Alapkezelő Zrt.-nél. A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Budapest-Bank(960x640).jpg (Array)
Állami kézbe került a Budapest Bank
Az MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Zrt. 700 millió dollárt fizetett az eladónak.

A csoportvizsgálat a Budapest Banknál egyebek között a vállalatirányítási tevékenységre, a hitelkockázat kezelésére – így a belső szabályozásra, az átstrukturált hitelek minősítésére és kezelésére, a belső hitelnyújtásra, az ügyfélminősítésre, a fedezetértékelési gyakorlatra, a biztosítékok nyilvántartására – és az adósságfékszabályok alkalmazására vonatkozóan állapított meg hiányosságokat. Az utóbbi körben a bank a fedezetlen hitelek (pl. hitelkártya) hitelbírálati gyakorlatában sok esetben a jövedelemre vonatkozó adatokat – a lakossági eladósodás megakadályozását szolgáló JTM szabályokat megsértve – telefonon ellenőrzött ügyféli önbevallás alapján is elfogadta, míg eseti jelleggel előfordult JTM limit sértő ügyletkötés.

Problémát talált az MNB továbbá a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység, a tőke- és tőkekövetelmény-számítás, a számvitel és az informatikai biztonság terén is. A bank emellett a befektetési szolgáltatási tevékenysége során nem felelt meg maradéktalanul az üzletszabályzatra, az ügyfélértesítésekre, az alkalmassági és a megfelelőségi ügyféltesztekre, valamint a megbízást követő ügyfél-tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem.

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában – határidők kitűzésével – kötelezte a Budapest Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére. Így gondoskodjon arról, hogy a pénzügyi és a befektetési szolgáltatási tevékenysége teljes körűen feleljen meg a jogszabályi előírásoknak, s járjon el szabályosan a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzését szolgáló tényleges tulajdonosi nyilatkozatok kitöltésénél is.

Nem tudja eladni a kormány a Budapest Bankot
200 milliárdért vette meg az állam az amerikai GE-től a bankot. Ki lesz a megmentője?

A hiányosságok miatt a jegybank összesen 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankkal szemben. Ezt különösen indokolttá tette a pénzügyi és befektetési szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma és súlya, illetve egyes jogsértések rendszerszintű jellege. Súlyosító körülménynek számított egyebek mellett, hogy a bank hitelezési tevékenysége során olyan gyakorlatot folytatott, mely a lakossági eladósodás megelőzését segítő JTM szabályok érvényesülését akadályozta. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a bank együttműködő magatartását, illetve a jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali intézkedéseit.

Az MNB a működési gyakorlatot érintő kisebb súlyú jogsértések miatt 450 ezer forint bírságot szabott ki a Budapest Lízing Zrt.-re. A Budapest Alapkezelő Zrt. vizsgálatát a jegybank intézkedés nélkül zárta le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

A naked mole rat can be seen during a press preview of the Aquazoo at the Loebbecke Museum in Duesseldorf, Germany, 21 September 2017. The museum reopens on 22 September after a four year restoration phase. Photo: Ina Fassbender/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.