Pénzügy

Filléres tételekért kockáztatják a betegek életét

Van, hogy a kórházak nem csak pelenkát, de létfontosságú gyógyszereket sem tudnak a betegeknek adni. 

Bár a kórházban fekvő betegeknek elvileg tilos gyógyszert bevinni, ha a rokonok nem vinnék a törött combcsont miatt műtött nagymamának a szívgyógyszereit, lehet, hogy abba halna bele, írja az Abcúg (szerző: Mizsur András).

Nem példanélküli, hogy a kispapaszettet a családoknak kell bevinniük a kórházba, a  legtöbb szülészeten ez a gyakorlat, önmagában ez nem jogsértő. Sok helyen a folyosókon elhelyezett automatákból lehet megvenni a higiéniás szettet, jellemzően 1500-2000 forintért. Patikákban viszont még olcsóbban, 7-800 forintért lehet hozzájutni az öltözethez. Ha a család elfelejti megvenni a szettet vagy nincs rá pénze, akkor megoldják valahogy, mondták a portálnak a megkérdezett szülésznők. Nagyon prózai oka van annak, miért nem tudják a kórházak maguk biztosítani ezt a néhány száz forintos tételt: nincs rá pénz.Amikor néha kesztyű sincs az osztályon, akkor nem tudom értelmezni a kérdést – fogalmazott egy szülésznő.

A pelenka a szülészeteken is hiánycikknek számít, de különösen az idős betegek ápolásánál lenne fontos a felfekvések megelőzése miatt. Meg van határozva, hogy naponta hány darabot ad a kórház, ez rendszerint négyet jelent, ennyi azonban általában nem elég. Ekkor jön az, hogy a rokonoknak kell megvenniük a gyógyszertárban, ahol  4-6 ezer forintba kerül egy 20-30 darabos csomag. Ha szakorvos vagy háziorvos írná fel, jóval olcsóbb lenne, de erre akkor nincs lehetőség, ha a beteg kórházban fekszik, mert az kettős finanszírozásnak minősülne.

A betegeknek elméletileg nem szabadna bevinniük magukkal gyógszert. Érthető, hogy miért: az orvosok nem tudják nyomon követni, milyen hatással lesznek a kezelésre, illetve hogy rendesen szedik-e az előírt adagot. Ehhez képest bevett szokás, hogy a betegekkel vitetik be a szükséges gyógyszereket: inzulint, antibiotikumokat, különböző szívgyógyszereket, vérnyomáscsökkentőt, pszichiátriai gyógyszereket. Mint a pelenkánál, ennek is az az oka, hogy a kórházak saját költségükön eleve nem tudnak elég gyógyszert biztosítani, de a kettős finanszírozás elkerülése miatt a betegek kényteleknek saját pénzükön, drágábban megvenni a gyógyszereket.

Az alulfinanszírozottság miatt olyan készítményekre sem jut pénz, amelyek ugyan nem életmentőek, de javítják a betegek komfortérzetét. Az intenzív osztály kritikus állapotú betegeinek ellátása költséges. Például a súlyos, bakteriális  tüdőgyulladással kezelt betegek naponta több tízezer forint értékben kapnak antibiotikumot. Nem ritka, hogy ezek a betegek erős dohányosok, így a kezelés következtében a nikotin megvonás miatt súlyos delírium alakulhat ki náluk. Az elvonási tüneteket nikotintapasszal lehet orvosolni, ami napra lebontva néhány száz forintos tételt jelent. Ez a pszichiátriai zárt osztályakon is probléma, mert az ott megforduló betegek többsége dohányos. De mivel nem előírás a tapasz biztosítása, ezért a hozzátartozókat kérik meg, hogy vigyék be a betegnek.

Hiába azonban a spórolás, a kórházak adóssága megállíthatatlanul növekszik.

Kiderült, melyik kórházakat bünteti meg a kormány
A Honvéd és a Péterfy Kórházat is az út szélén hagyták.

Kiemelt kép: MTI / Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik