Pénzügy

A KDNP-s képviselő alkalmazottja többet keres, mint Orbán Viktor

A KDNP-s Aradszki András egyik munkatársa 1,63 millió forintot keres havonta, többet, mint Orbán Viktor, derült ki azokból az adatokból, amiket kikért a hvg az Országgyűlés Hivatalától. De hogy ki keres ennyit, azt nem árulták el, mivel ez szerintük érzékeny adat.

Próbálták Aradszki Andrásnál is kideírteni, ki a szerencsés alkalmazott, de ez három percen keresztül, tucatnyi kérdéssel sem sikerült. Szóval titok, ki az, és milyen munkát végez, aki az összes képviselői alkalmazottnál, az államtitkároknál, sőt, még a miniszterelnöknél is magasabb fizetést vihet haza havonta. A lapnak azért van egy tippje, ki lehet a jól kereső alkalmazott.

A lapnál azért kérték ki az adatokat, mert arra voltak kíváncsiak, hány alkalmazottat foglalkoztatnak a képviselők, és mennyit fizetnek nekik. Az adatok szerint a kormánypárti politikusok, illetve a frakciók összesen majdnem 700 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Kocsis Máté 494 alkalmazottja

A 199 képviselőből amúgy mindössze hatvanháromnak van alkalmazottja, bár a törvény mindannyiuknak lehetővé teszi, hogy a képviselői alapilletmény kétszeresének összegéig – jelenleg 1 millió 782 ezer forintért – munkatársakat fizessenek.

Arra is van viszont lehetőség, hogy erről lemondjanak a frakcióvezetőjük javára. A fideszes képviselők az adatok szerint mind egy szálig ezt tehették. A 63-as lista kormánypárti szereplői ugyanis egytől egyik KDNP-sek, a Fidesz frakcióvezetőjének, Kocsis Máténak viszont – nem tévedés – 494 alkalmazottja van. A lap feltételezi, hogy a munkatársakat vélhetően visszaosztották a képviselők között, annak ellenére, hogy Kocsis Máté a munkáltatójuk.

Ellenzéki alkalmazottak

A lap szerint az ellenzéki képviselők közül a legtöbb munkatársat – nyolcat – az LMP-s Hohn Krisztina foglalkoztatja. Közülük ketten keresnek valamivel 500 ezer forint felett, a többi hat dolgozó csak 58-152 ezer forintot. Az ex-jobbikos Dúró Dóra hat embernek ad munkát, és közülük ötnek 450 ezres fizetést, de a Párbeszéd-frakcióban ülő független Mellár Tamást és az ex-LMPs Hadházy Ákost is öt-öt munkatárs segíti. Igaz, jóval szerényebb fizetélsér: 69-250 ezer, illetve 220-420 ezer forintért.

A nem frakcióvezető ellenzéki képviselők közül legjobban a jobbikos Magyar Zoltán, az LMP-s Demeter Márta és az MSZP-s Burány Sándor segítői keresnek: 905 ezer, 899 ezer, illetve 850 ezer forintot.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik