Pénzügy

Álommeló: a havi akár 2 millió mellé jöhet még a juttatásözön

Az informatikus szakma ma az egyik legfelkapottabb, és rengeteg ember hiányzik innen. Na és messze ebben a szegmensben lehet ma Magyarországon a legtöbbet keresni, 400-450 ezer forinttól akár bruttó 2 millió forintos havi bérig. A szektorról a Grafton IT és Telekommunikációs üzletágvezetőjével, Farkas Tamással beszélgetett a HR-Portál.

Kiderült például, hogy:

  • A cég felmérése szerint több mint 80 munkakör bérezési besorolása található meg IT-s címke alatt.
  • egy windows rendszeradminisztrátornak is minimum bruttó 280 ezer forintos belépő bére van, ami a megtalálható legalacsonyabb fizetés.
  • A szoftverfejlesztők azonban inkább 400-450 ezer forinttal indítanak a pályán, míg
  • egy IT-vezető vagy programmenedzser akár 2 millió forintot is megkereshet havonta.

És ehhez még hozzájönnek a juttatások, például egyes cégek 13 és 14. havi fizetést is adnak dolgozóinak, míg mások a Szilícium-völgybe utaztatják kollégáikat, vagy menő étteremben reggeliznek az alkalmazottak minden reggel. Úgyhogy a határ valóban csak a csillagos ég.

Ami még érdekes: végzős diákok majdnem fele vidéki egyetemeken diplomázik. Sokan ott is kezdik meg a karrierjüket, de ha fejlődni akarnak, akkor előbb-utóbb felköltöznek Budapestre vagy elmennek külföldre. Farkas Tamás szerint azonban a külföldi munkavállalás már nem annyira vonzó, pont azért, mert már itthon is elérhetőek a nyugati bérek, miközben a megélhetés jóval olcsóbb mint kint.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik