Gazdaság

30-40 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról

Sokszor ajánlatot sem tudnak adni egy új projektre a kisebb informatikai cégek, mert már annak összeállítására sincsen emberük, számos cégnek pedig a megszerzett projekteket kell visszamondania az informatika területén egyre erősebb szakemberhiány miatt - írta a keddi Népszava az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) friss kutatása alapján.

Becslések szerint 30-40 ezer informatikus tudna azonnal munkába állni. A munkaerőhiány leginkább a mikrovállalkozásokat veszélyezteti, esetükben nagyobb az esély, hogy a munkaerő gyorsan és könnyedén továbbáll. A fizetések ugyanis rohamléptékben emelkednek: területtől és tapasztalattól függően a juniorok bruttó bére 400-600 ezer forint körül mozog, a senioroké a 1,5 millió forintot is elérheti. Ennek kigazdálkodása a cégvezetők szerint csak a multiknak nem jelent kihívást, a mikrovállalkozásokat viszont ellehetetleníti, ugyanis az ügyfelek egyre nagyobb hányada nem tudja, vagy nem akarja kifizetni az adott szolgáltatás megajánlott árát, amely a munkatársak magasabb bére miatt magasabb (lenne), mint ami az elmúlt években volt.

A cégeknek nemcsak a toborzással, hanem a munkaerő megtartásával is meg kell küzdeniük, a fluktuáció óriási. Míg Amerikában az Y-Z-generáció (a mai 25-40 évesek) többsége 2,6 évet tölt munkahelyén, addig Magyarországon még a nagynevű vállalatok is sikerként könyvelik el, ha 8-10 hónapig marad náluk egy programozó.

A jelentkezőknek már a jó fizetésen túl a munkakörnyezet, az otthoni vagy rugalmas munkavégzés lehetősége, az alkotói szabadság, a fejlődés lehetősége is kiemelten fontos. Az IVSZ ezért őszre egy üzleti számításokkal is alátámasztott programcsomagot készít majd kapaszkodóul – áll a cikkben.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik