Pénzügy

Kordás László: Orbán Viktor maga ítélte halálra a cafeteriát

A szakszervezeti vezető szerint a kormányfő régi ellensége a béren kívüli juttatásoknak.

A Független Hírügynökségnek adott interjúban Kordás László a pénteki parlamenti szavazás előtt azt mondta, Orbán Viktor áll a cafeteria ellehetetlenítése mögött, hiszen a kormányfő korábban is többször is próbálkozott a béren kívüli juttatások eltörlésével.

Orbán: Nem veszik el a cafeteriát az emberektől
A hétfői parlamenti ülésen a miniszterelnök is válaszol a képviselők kérdéseire.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSZ) elnöke semmi jóra nem számít, Varga Mihály pénzügyminiszter ígérete ellenére nem mérlegelték a munkaadói és munkavállalói szervezetek javaslatait, a javaslatról változatlan formában szavaznak, a fideszes többség pedig biztosan

áldását fogja adni a cafeteria ellehetetlenítésére.

Nem adják fel, abban bíznak, hogy a jogszabály hatályba lépéséig sikerül meggyőzni a kormányt.

Az elnök addig nyílt levelet ír Áder Jánosnak, hogy küldje vissza megfontolásra a törvényt. Reméli, hogy az államfő odaáll a kétmillió munkavállaló mellé.

Ugyanakkor inkább bízik a minimálbér-tárgyalásokban, mivel most munkaadók és munkavállalók egy álláspontot képviselnek, és az őszi egyeztetésekre időzítve tartanának egy tüntetést is.

Kordás László hosszan sorolja a kormány tervezett intézkedéseinek káros hatásait, amelyek ellen nemcsak ők tiltakoznak, hanem helyi szinten – egyebek között autógyárakban – is összekacsintanak munkaadók és munkavállalók.

Évi 88 ezer forintot vesz el a kormány a dolgozóktól a cafeteria megnyirbálásával
A cafeteria átszabását a cégek és a szakszervezetek egyaránt ellenzik, de a kormány hajthatatlan. Mindenki veszít az ügyön.

Kiről beszélünk? Orbán Viktorról

Mivel a Magyar Nemzeti Bank is értelmetlennek nevezte a cafeteria megszüntetését, a MASZSZ elnöke sem érti, miért teszi zárójelbe a kormány a lépéssel saját társadalompolitikai céljait (pl. mobilitás előmozdítása, gyerekvállalás), miközben még a költségvetés is több ponton ráfizet.

– Akkor Ön szerint mégis miért ragaszkodnak ehhez a megoldáshoz?

– Mert valaki kitalálta és mint egy makacs gyerek ragaszkodik hozzá.

– Kiről beszélünk?

– Orbán Viktorról.

Ezt arra alapozza, hogy a kormányfő már első miniszterelnöksége idején nekiment a cafeteriának, két éve is próbálta ellehetetleníteni, hiába. Most az újabb kétharmad birtokában leszámol a béren kívüli juttatások rendszerével.

Ami tökéletesen érthetetlen, bár nem az első ilyen lépése.

Szerinte ilyen volt a korengedményes nyugdíj, amikor valaki három évvel a korhatár előtt elmehetett úgy nyugdíjba, hogy a munkaadó előre befizette utána a járulékokat.

Kár nem érte a költségvetést, mégis megszüntették. Sajnos az ilyen irracionális lépések nem példa nélküliek 2010 óta.

– Dacból?

– Ki tudja?

Néhány napja Kordás László a Hír TV-ben azt mondta, országos sztrájk is lehet a cafeteria-rendszer radikális átalakítása miatt.

Országos sztrájk is lehet a cafeteriáért
A szakszervezetek a cafeteria elemek hosszabb távú megtartását kérik a kormánytól.

Kiemelt kép: Hír TV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik