Belföld

Országos sztrájk is lehet a cafeteriáért

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 05. 16:05

A szakszervezetek a cafeteria elemek hosszabb távú megtartását kérik a kormánytól.

Az InfoRádiónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta, demonstrációra, de akár munkabeszüntetésre is készek, ha változatlan formában alakítja át a cafeteria-rendszert a kormány a jövő évi költségvetésben.

Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, az érdekképviseletek még a büdzsé július 20-ára tervezett elfogadása előtt megtarthatják akciójukat.

Székely Tamás kétféle nyomásgyakorlásról beszélt.

Az egyik a tárgyalóasztal, a másik pedig az ágazatok közötti együttműködés során vagy egy országos tüntetés, vagy akár egy sztrájk megszervezése.

A parlamenti bizottságokban a fideszes többség elutasította a módosító javaslatokat, amelyeket a szakszervezetek támogattak a béren kívüli juttatás ügyében, ezért attól teszik függővé további akcióikat, miként alakulnak a megbeszélések a tárgyalóasztal mellett.

Szakszervezeti megmozdulás első körben a szavazást megelőző, vagy a szavazáshoz köthető időpontra várható, attól függően, hogy egyes ágazatok milyen erővel tudnak csatlakozni, hiszen nagyon sok ágazatról van szó, független attól, hogy a versenyszféra, vagy a közszféra munkavállalóit képviselik. Ez az intézkedés nem ágazatspecifikus, hanem általában a  munkavállalókat érintő negatív megszorítás.

Budapesten az Országház előtt tartott sajtótájékoztatón Székely Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a cafeteria rendszer átalakítása közel 2 millió munkavállalót érint, akiknek éves szinten 90 ezer forintos kieséssel kell számolniuk, ha a kormány a benyújtott adótörvényeket változatlan formában fogadja el..

A szakszervezetek arra kérik a kormányt, hogy a családokat támogató, a munkaerőhiány csökkentését és az öngondoskodást elősegítő cafeteria elemeket őrizze meg.

Ezt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke mondta. Kordás László közölte, azt szeretnék, ha azok fenntartásáró a kabinet a szociális partnerekkel 2022-ig kiegészítő megállapodást kötne. Mint mondta: a 2022-ig szóló megállapodásban szereplő béren kívüli juttatási elemekről a kormánynak, a munkaadói és a munkavállalói szervezeteknek közösen kellene dönteniük.

A feleknek vállalniuk kellene, hogy ehhez nem nyúlnak hozzá a következő négy évben, így nem javasolják a megállapodásban szereplő cafeteria elemek kibővítését sem.

Kordás László jelezte, ezek a kikötések azért fontosak, mert a kormány pont a jelenlegi átláthatatlan cafeteria rendszerre hivatkozva akarja átalakítani a béren kívüli juttatásokat.

Excited middle-aged couple sitting on a couch reading a document together which contains good news
A dolgozók nettó bére csökkenhet a cafeteria kinyírása miatt
A szakszervezetek hiába verik az asztalt, a Pénzügyminisztérium hajthatatlan.

Budapest, 2018. március 7.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Orczy-negyed támogatási szerződésének aláírásán a józsefvárosi polgármesteri hivatalban 2018. március 7-én.
MTI Fotó: Mónus Márton
Kinyírja a kormány a cafeteriát
Megvágják az adómentes juttatásokat, eltüntetik a korábbi béren kívüli juttatásokat, meg a készpénzcafeteriát.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.