Belföld

Országos sztrájk is lehet a cafeteriáért

A szakszervezetek a cafeteria elemek hosszabb távú megtartását kérik a kormánytól.

Az InfoRádiónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta, demonstrációra, de akár munkabeszüntetésre is készek, ha változatlan formában alakítja át a cafeteria-rendszert a kormány a jövő évi költségvetésben.

Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, az érdekképviseletek még a büdzsé július 20-ára tervezett elfogadása előtt megtarthatják akciójukat.

Székely Tamás kétféle nyomásgyakorlásról beszélt.

Az egyik a tárgyalóasztal, a másik pedig az ágazatok közötti együttműködés során vagy egy országos tüntetés, vagy akár egy sztrájk megszervezése.

A parlamenti bizottságokban a fideszes többség elutasította a módosító javaslatokat, amelyeket a szakszervezetek támogattak a béren kívüli juttatás ügyében, ezért attól teszik függővé további akcióikat, miként alakulnak a megbeszélések a tárgyalóasztal mellett.

Szakszervezeti megmozdulás első körben a szavazást megelőző, vagy a szavazáshoz köthető időpontra várható, attól függően, hogy egyes ágazatok milyen erővel tudnak csatlakozni, hiszen nagyon sok ágazatról van szó, független attól, hogy a versenyszféra, vagy a közszféra munkavállalóit képviselik. Ez az intézkedés nem ágazatspecifikus, hanem általában a  munkavállalókat érintő negatív megszorítás.

Budapesten az Országház előtt tartott sajtótájékoztatón Székely Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a cafeteria rendszer átalakítása közel 2 millió munkavállalót érint, akiknek éves szinten 90 ezer forintos kieséssel kell számolniuk, ha a kormány a benyújtott adótörvényeket változatlan formában fogadja el..

A szakszervezetek arra kérik a kormányt, hogy a családokat támogató, a munkaerőhiány csökkentését és az öngondoskodást elősegítő cafeteria elemeket őrizze meg.

Ezt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke mondta. Kordás László közölte, azt szeretnék, ha azok fenntartásáró a kabinet a szociális partnerekkel 2022-ig kiegészítő megállapodást kötne. Mint mondta: a 2022-ig szóló megállapodásban szereplő béren kívüli juttatási elemekről a kormánynak, a munkaadói és a munkavállalói szervezeteknek közösen kellene dönteniük.

A feleknek vállalniuk kellene, hogy ehhez nem nyúlnak hozzá a következő négy évben, így nem javasolják a megállapodásban szereplő cafeteria elemek kibővítését sem.

Kordás László jelezte, ezek a kikötések azért fontosak, mert a kormány pont a jelenlegi átláthatatlan cafeteria rendszerre hivatkozva akarja átalakítani a béren kívüli juttatásokat.

A dolgozók nettó bére csökkenhet a cafeteria kinyírása miatt
A szakszervezetek hiába verik az asztalt, a Pénzügyminisztérium hajthatatlan.

Kinyírja a kormány a cafeteriát
Megvágják az adómentes juttatásokat, eltüntetik a korábbi béren kívüli juttatásokat, meg a készpénzcafeteriát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik