Belföld

Visszakozhat a kormány a cafeteria kivégzésétől

Egyelőre vizsgálják, mennyibe kerülnek a munkaadói és munkavállalói szervezetek javaslatai.

Vizsgálja a kormány a munkaadói és a munkavállalói szervezetek cafeteriával kapcsolatos javaslatainak költségvonzatát – közölte a Népszavával a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Versenyszféra Konzultációs Fórumának keddi egyeztetése után.

A lap emlékeztet, hogy a kormány jövőre a SZÉP-kártya kivételével minden cafeteria-elem kedvezményes adózását megszüntetné, ami több tízezer forint jövedelemkiesést okozna a dolgozóknak. A munkaadói és munkavállalói szervezetek azt szeretnék, hogy a mobilitási és öngondoskodási célú juttatások, valamint az iskolakezdési támogatás megmaradjanak.

Kordás László elmondta azt is, hogy a kormány a szociális hozzájárulási adó csökkentésének lehetséges időpontjával kapcsolatban több verziót is bemutatott. A fő problémát az jelenti, hogy a hatéves bérmegállapodás értelmében akkor csökkenthető a jövő évi szocho, ha idén legalább 6 százalékos lesz a reálbérnövekedés, és mivel ezek az adatok csak később derülnek ki, a kormány csak jövő júliustól csökkentené az adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik