Pénzügy

Vége a jó világnak, ismét emelkednek a törlesztők

hiteltörlesztés (Array)
hiteltörlesztés (Array)

Jókorát változott az utóbbi időben a pénzpiaci klíma, különösen a gyorsan átárazódó hitelekre irányadó kamat emelkedett meg, hívta fel a figyelmet az Azépénzem.hu. Az adósoknak ez nem jó hír, hiszen egy ideje már hozzászokhattak, hogy havi terhük egyre csökken. A portál szerint úgy tűnik azonban, hogy ennek a jó világnak vége. Hiába, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyan továbbra is hitet tett az alacsony kamatok mellett, de a pénzpiaci folyamatok már emelkedést mutatnak.

De nem arról van szó, hogy a bankok drágítottak volna (mint ahogy többen feltételezik). Az emelkedés ugyanis az állampapírpiaci hozamok esetében is tetten érhető. Az idén év elején a 10 éves állampapírt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a befektetők 1,9 százalékos hozammal is megvették, jelenleg azonban már 3, sőt afeletti hozam is előfordult. Az 5 éves papír esetében a 0,98 százalékos hozam ment fel mintegy 1,8 százalékra.

Az MNB egyébként már egy évvel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a 15-20 évre felvett lakáshitelek futamideje alatt számítani lehet az Európa-szerte historikusan alacsony referenciakamatok, illetve azok nyomán a lakáshitelek kamatszintjének emelkedésére. Ez ráadásul már nem is az első ilyen jelzésük volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik