Pénzügy

Órái maradtak, hogy valljon a NAV-nak

Lejár a határidő, éjfélig lehet kiegészíteni, elfogadni az szja-bevallási tervezetet.

Május 22-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet. Ezt legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetik meg a NAV honlapjáról elérhető netes felületen.

Kedden a NAV minden budapesti és megyeszékhelyen lévő központi ügyfélszolgálata este 8-ig tart nyitva.

Várják azokat, akik a tervezettel, bevallással, 1+1 százalékkal kapcsolatban segítséget kérnek. Aki egyetért a tervezettel, vagy nem tesz semmit – az őstermelőket és áfás magánszemélyeket kivéve -, annak éjfél után automatikusan bevallássá válik a tervezete.

Az őstermelőknek, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek készített tervezet csak egy „ajánlat”. Az nem válik automatikusan bevallássá.

Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az ebben a körben nem válik hivatalos személyijövedelemadó-bevallássá.

Ha nem módosítja a bevallási tervezetét vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel tájékoztatja, hogy pótolja a hiányt. Ha ez elmarad, a NAV ötvenezer forint mulasztási bírsággal büntetheti a mulasztó őstermelőt, illetve áfafizetésre kötelezett magánszemélyt.

Az egyházaknak és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz a központi ügyfélszolgálatokon akár este 8 óráig, elektronikusan pedig éjfélig.

Kiemelt fotó: MTI / Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik