Pénzügy

Mégsem sztrájkolnának egyelőre az önkormányzati dolgozók

A terv az volt, hogy rögtön a választás után jön a munkabeszüntetés, hogy végre kapjanak béremelést.

Egy időre lekerül a napirendről az önkormányzati sztrájk – értesült az Mfor. Ennek azonban nem az az oka, hogy haszontalannak bizonyult a nyomásgyakorlás e módja, hanem az, hogy az érdekképviseletek egy új bérfejlesztési javaslaton dolgoznak. Ma már nem tartják ugyanis elégségesnek azt, hogy a köztisztviselői illetményalap csak 60 ezer forintra emelkedjen.

Új javaslatuk szerint a mindenkori minimálbér határozná meg az illetménytáblát.

Hogy ez a terv, arról már mi is írtunk nem régiben:

Mese a kincstári dolgozók kétszer 25 százalékos béremelése
Idén azok is örültek, akiknek nem csökkent a bérük. Emelés pedig sehol nem volt.

A teljes munkaidőben adható legkisebb összeg lenne az alap, de feljebb lépve is a minimálbér-rendszer lenne a viszonyítási pont, például a garantált minimálbér is referenciául szolgálna. Sőt, a szakszervezet javaslata alapján egy diplomás minimálbérszintet is megállapítanának, amelyhez szintén igazodna egy pont felett a bérskála. Mindezt pedig már nem csak az önkormányzati hivatali alkalmazottakra lenne érvényes, hanem jóval szélesebb körre.

A javaslat még nem nevezhető teljesen kiforrottnak, de bőven túl van már a kezdetleges állapoton is: már megkezdődtek a háttérben a szakértői egyeztetések és a tervezet májusban nyerheti el hivatalos formáját.

Mint a portál emlékeztetett, a magyar kormány által Brüsszelnek küldött konvergencia programban szerepel, hogy 2019-től azoknál az állami tisztviselőknél is megtörténik a béremelés, akiknél még nem került sor erre. Ez szintén új helyzetet jelent a bértárgyalásoknál, de az még nyitott kérdés, hogy a kormány ajánlatával elégedettek lesznek-e a szakszervezetek.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik