Pénzügy

A szabályokat kijátszva rabolják le az időseket a termékbemutatósok

A trükk az, hogy bár látszólag termékbemutatóról van szó, a szabályok kijátszásával mégsem minősül annak az akció, mert az invitálás helyszíne ugyan nem néz ki üzletnek, hivatalosan azonban mégis bejelentett székhelyről, telephelyről van szó. Ezzel az a gond, hogy például a 14 napos elállási jog az üzlethelyiségen kívül kötött vásárlásokra érvényes csak.

Termékbemutató: már otthonaikban is zaklatják a nyugdíjasokat
Telefonon azt kérik tőlük, hadd mutassák be lakásukon a legújabb termékeiket. És ha már kapun belül vannak, elég nehéz kitenni őket.

2016-tól egyébként már tilos ingyenes juttatásokkal hirdetni a termékbemutatókat, tilos a termékbemutatós helyszínen hitelt kötni, és a termékbemutatókat tartó cégeknek kötelező ügyfélszolgálatot fenntartani.

Márpedig ahogy a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívja rá a figyelmet, nagyon is bevett gyakorlat, hogy megkerülik a szabályokat a termékbemutatósok.

Így húzzák csőbe az időseket

A FEOSZ szerint sok esetben a helyszínen ajándékokat is ígérnek a vásárlás mellé. (A jogszabály csak azt tiltotta meg, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódóan nem lehet ajándék juttatását, illetve ajándéksorsolást reklámozni.)

Szintén tilos az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéskor pénzügyi szolgáltatást nyújtani, azaz fogyasztói hitelt közvetíteni. Hiszen az ilyen jellegűen rendezvényeken részt vevő fogyasztók általában nem rendelkeznek elegendő anyagi erővel az itt kínált termékek megvásárlásához, ezért a szervezők fogyasztói hiteleket is közvetítenek a részükre. Ugyanakkor a hitelszerződés megkötését követően a fogyasztó a pénzügyi intézménnyel kerül jogviszonyba és nemfizetés esetén súlyos jogkövetkezményekkel kell számolnia.

A baj csak az, hogy ez kizárólag a termékbemutató esetében tiltott tevékenység, ha viszont jogilag nem termékbemutatón járt a fogyasztó, akkor ugyanúgy köthetnek vele hitelszerződést.

Így a kb. 400 000 forintot termékért 48 hónap futamidővel számolva közel 580 000 Ft-ot kell visszafizetni. Az idős vásárlók minden aláírnak a helyszínen, a konkrét összegeket már meg sem nézik, hiszen elfáradnak a több órás bemutató végére, és bíznak abban, hogy szóban mindent elmondtak nekik, biztos az van a papírokban is.

Amikor pedig hetekkel később megérkezik a termék az ajándékokkal, és a fizetendő csekkekkel, akkor döbbennek rá, hogy ezt nem tudják majd fizetni. Nincs félretett pénzük, a nyugdíjból pedig nem tudják havonta kigazdálkodni a törlesztőrészleteket. Ki sem bontják, nem is használják a termékeket, de hiába viszik vissza, a cégek nem hajlandók lemondani bevételük egy részéről sem. Nem bontják fel a szerződéseket, a vásárlóknak pedig ki kell fizetni a hatalmas összegeket.

De mivel nem üzleten kívüli szerződést kötöttek, így nem illeti meg őket a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indokolás nélküli elállási jog sem. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint továbbra is fel kell lépni az ilyen értékesítési forma ellen, ami a kiszolgáltatott fogyasztók megkárosítására irányul.

  • Amit még nem árt tudni: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által korábban vizsgált társaságok gyakran orvostechnikai eszközök és gyógyászati segédeszközök –vagy ilyenként bemutatott termékek – forgalmazásával foglalkoznak, melyeket főleg termékbemutatókon értékesítenek. Ezt pedig jogszabály tiltja.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik