Pénzügy

Egészségmegőrző programot indít az OTP Egészségpénztár és a Budai Egészségközpont

Az egyéni befizetések rekordot döntöttek tavaly az OTP Egészségpénztárban. A tagok igényeire reagálva bejelentették, hogy a pénztár és a Budai Egészségközpont stratégiai megállapodást köt, melynek révén az egészségmegőrzést, betegségmegelőzést helyezik a fókuszba.

A 2016-os 27 százalékos bővülés után tavaly több mint 36 százalékkal, 5,65 milliárd forintra nőtt az egyéni befizetés a pénztárban. Ezzel párhuzamosan a munkáltatói befizetések jelentősen, 41 százalékkal megzuhantak amiatt, hogy ez a fajta juttatás kiderült a kedvezményes adózási körből.

A 2017-es év több szempontból is történelmi volt az OTP Egészségpénztár történetében. Az egyéni befizetések 5,65 milliárd forintos összege tavaly 57 százalékkal haladta meg a munkáltatói hozzájárulások összegét. 15 éves történetükben ez volt egyébként az első év, hogy a tagok saját befizetései meghaladták a vállalatok hozzájárulását. Az éven belül is kiemelkedő, 1,8 milliárdos volt a decemberi havi befizetés.

A pénztár ügyvezető igazgatója, Studniczky Ferenc az eredmények kapcsán kiemelte:

A tavalyi év a teljes egészségpénztári piacon, így nálunk is trendfordulót jelentett. Ilyen környezetben a sikerhez nem elég hátradőlni, és kivárni, muszáj fejleszteni, kiszolgálni a tagok folyamatosan változó igényeit. Ahogy a pénzügyek máshol, úgy a saját területünkön is tapasztaltuk, hogy az egészségügyi öngondoskodásban is egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció, a kényelmes, személyre szabható megoldások, az egyéni tagok kiszolgálása. Folyamatos fejlesztéseink révén a közel 250 000 pénztártagnak a hazai piac legsokoldalúbb online befizetési szolgáltatáspalettáját tettük elérhetővé. Tavaly az egyéni befizetések 16 százaléka már ezeken a csatornákon keresztül érzékezett. Az egyéni befizetések mintegy 40 százalékos emelkedése azt üzeni, jó úton járunk”.

Az OTP Öngondoskodási Index kutatása rámutatatott, hogy a lakosság 45 százaléka szerint tanácsos kiegészíteni az állami egészségügyi ellátást a magánegészségügyben elérhető szolgáltatásokkal is.

A kutatás eredményei alapján a legtöbben

  • a rövidebb várólisták (42%),
  • a kiszámítható várakozási idők (40%) vagy éppen
  • a nagyobb betegre háruló figyelem (33%) miatt

választották a magánegészségügyi ellátást.

A pénztártagok minden eddiginél nagyobb összeget költöttek magánegészségügyi szolgáltatások kifizetésére. A 2016-os 1,93 milliárd forint után 2017-ben összesen 2,23 milliárd forintot. Viszont a költések nagyobbik része, 4,9 milliárd forint továbbra is gyógyszerekre ment el, gyógyászati segédeszközökre pedig 1,9 milliárdot költöttek a tagok.

Az újfajta igényekre reagálva lépett az egészségpénztár és kötött stratégiai megállapodást a Budai Egészségközponttal. Céljuk, hogy közös erővel mind több ember számára tegyék elérhetővé az egészséges életmód feltételeit.

Az egészségügyi öngondoskodásnak és a magánegészségügyi szolgáltatásoknak egyre nagyobb a jelentősége az egészségközpont főigazgatója, Varga Péter Pál szerint. Az együttműködéstől azt várja, hogy még szélesebb kört érhetnek el, és még több ember figyelmét hívhatják fel az egészséges életmód jelentőségére.

A két fél hosszabb távú együttműködésben egy összetett orvostanácsadói szolgáltatás kialakításán dolgozik, amely egyszerűbbé, elérhetőbbé, és ami talán a legfontosabb, érthetőbbé teszi az egészségügyet, az egészséges életmód feltételeit, a két intézmény több százezer ügyfele számára. A programban a megelőzésen lenne a hangsúly, illetve a betegség kialakulásának késleltetésén. Az egészségközpont részletese tájékoztató anyagokkal, oktató előadásokkal, videókkal, tanácsadással áll a tagok rendelkezésére, és egészségpénztár pedig segít abban, hogy el is jusson hozzájuk mindez.

Studniczky Ferenc azt is elárulta, hogy az egészségpénztár személyre szabott szűrési naptárt fog készíteni ügyfelei számára. Ennek lényege az lesz, hogy kor és nem szerint telefonos üzenetben figyelmeztetik majd pénztártagokat, kinek milyen egészségügyi szűrővizsgálatra lenne tanácsos elmennie, hogy megelőzze a bajt.

Kiemelt kép: Studniczky Ferenc és Varga Péter Pál / OTP Egészségpénztár / Budai Egészségközpont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik