Pénzügy nyugdíj

A nyugdíjasok nem élősködők, kutatások is igazolják

24.hu
24.hu

2018. 02. 13. 10:10

Korábban a témában:

Általános nézet, hogy a nyugdíjasok „élősködnek” az aktív dolgozókon. Mint azonban a KSH egy friss tanulmányában megállapítja: az idősek csak a felszínen tűnhetnek kizárólagos nyerteseknek, a „láthatatlan” háztartási munkát figyelembe véve ugyanis a kép egészen mást mutat, hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Minden normális családban általános jelenség, hogy a nagyszülők (főleg a nagymamák) alaposan kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből. Mindez pedig „termelésként” is számszerűsíthető. A KSH például korábban megállapította, hogy a magyar GDP negyedével lenne magasabb, ha a házimunka is beleszámítana.

Érdekes eredményre jutott az a kutatás is, amely azt vizsgálta, hogy kik adják és kik kapják a „láthatatlan transzfereket”. Kimutatták, hogy a háztartási javak és szolgáltatások elsődleges haszonélvezői a gyermekek. Egy korábbi elemzésből pedig az derült ki, hogy Magyarországon a közösségi transzferek egy idősre eső értéke több mint kétszerese az egy gyermekre eső értéknek. Viszont a háztartáson belül gazdát cserélő, vásárolt javakat és szolgáltatásokat (az úgynevezett magántranszfereket) bevonva a két érték kiegyenlítődik. Még egy lépéssel tovább menve a generációs különbségeket (időtranszfer) is figyelembe véve pedig az látszik, hogy egy gyermek átlagosan mintegy másfélszer annyi juttatásban részesül, mint egy idős.

A cikk kitér arra is, hogy milyen jelentős szerepük van a családi költségek finanszírozásában is az időseknek. Katt.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.