Közélet

Nem működnek a kávéautomaták a NAV újítása miatt

Miközben körülbelül 25 ezer étel- és italautomatába kellett volna már beszerelni az úgynevezett automata felügyeleti egységeket, mindössze néhány száz darabnál sikerült ezt elvégeznie a felügyeleti szolgálatot végző postának – mondta a Zoom.hu-nak Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke.

Az egység közvetlen kapcsolatot teremt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az automaták között, így ellenőrizni lehet a forgalmat.

A szerkezetek azonban egy-két nap után meghibásodnak, nem küldik a jeleket a NAV-nak. Az egység ezért blokkolja az automatát, leáll, így senki sem tud vásárolni belőle,

hívta fel a figyelmet a problémára Szöllősi, hozzátéve, hogy eddig csak kávéautomatákban szerelték be az egységet, de alig akadt olyan gép, ahol ne jelentkezett volna a probléma.

A helyzetet nehezíti, hogy nem szakemberek szerelik be a szerkezeteket. A beszerelést gépenként 1-2 postai dolgozó végzi, akik maguk is bevallották, hogy nincs szakképesítésük. A hibákat online szoftverfrissítéssel próbálják megoldani, a helyszínre nem mennek ki újra személyesen. Ráadásul az a funkció sem működik, hogy a forgalomra vonatkozó információkat ne csak a NAV-nak, hanem az üzemeltetőnek is elküldjék.

Büntetésre egyelőre nem kell számítani a NAV-tól, a beszerelés határideje ugyanis 2018. július.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik