Pénzügy

Milliós MNB-s bírság két újabb záloghitelezőnek

24.hu
24.hu

2017. 11. 23. 10:21

Az MNB a teljes hiteldíj mutató (thm) feltüntetésére, számítására, valamint a thm maximum mértékére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt 5 millió forint, illetve 1,5 millió forint bírsággal sújtotta a záloghitelezési tevékenységet folytató CORNER Záloghitel Zrt.-t és a Correct Zálogház Zrt.-t, írja az MNB közleményében.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint ismeretes – a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek során a jegybank többek közt ellenőrizte, hogy a pénzügyi intézmények miként tesznek eleget e kölcsöntípus esetében a thm közzétételére, számítására, s a thm-maximum mértékére vonatkozó előírásoknak. Az MNB az ellenőrzések nyomán tavaly novemberben, decemberben, idén januárban és novemberben is hozott már elmarasztaló intézkedéseket.

A most lezárt jegybanki vizsgálatok a CORNER Záloghitel Zrt.-nél a 2014. január 1. és a 2017. január 31. közötti, a Correct Zálogház Zrt.-nél a 2013. január 1-től 2017. július 28-ig terjedő időszakot tekintették át. A vizsgálatok megállapították, hogy a pénzügyi vállalkozások fogyasztói kézizálog-kölcsöneiknél megsértették a thm számítására vonatkozó rendelkezéseket, és a jogszabályi felső korlátot – esetenként jelentősen – meghaladó thm mellett nyújtottak kézizálog-kölcsönt ügyfeleiknek.

A Correct Zálogház Zrt. emellett a tevékenységét népszerűsítő közterületi plakátjain, szórólapjain és honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában – szintén jogsértő módon – nem tüntette fel a thm értékét. Több hirdetésében pedig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon állította, hogy az általa nyújtott kézizáloghitel „a legkedvezőbb” a zálogpiacon.
A vizsgált kézizálog-piaci szereplők a fenti gyakorlatukkal jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmaztak. Sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlíthatóvá váljon.Mindezek alapján az MNB ma közzétett határozataiban – egyebek mellett – felhívta az érintett pénzügyi intézményeket a thm számítására, mértékére és közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására. A feltárt jogsértések miatt a CORNER Záloghitel Zrt.-re emellett 5 millió forint, a Correct Zálogház Zrt.-re 1,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A bírság mértékénél a jegybank figyelembe vette, hogy a pénzügyi vállalkozások a fogyasztók vagyoni érdekének védelmére vonatkozó, illetve tájékoztatáshoz fűződő jogával kapcsolatos jogszabályokat sértettek meg, s hogy a jogsértések jelentős számú kézizáloghitel-szerződést érintettek.

2016 augusztusa óta a jegybank összesen 9 pénzügyi vállalkozás és 3 takarékszövetkezet esetében összesen 62 millió forint bírságot szabott ki és hozott intézkedéseket a thm-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Az MNB a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a kézizálog-hitelezést végző pénzügyi intézmények tevékenységét

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.