Gazdaság

A fiatalabb nyugdíjasokat így édesgetnék vissza dolgozni

Rövidesen eltörölheti a kormány a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont annak érdekében, hogy többeket sikerüljön bevonni a foglalkoztatásba – értesült a Magyar Idők. A lap szerint várhatóan szerdán tárgyalják a bérplafon eltörlését. Sőt, a munkaadói, valamint a munkavállalói oldal egyetértésének köszönhetően hamarosan meg is szűnhet a korlátozás.

A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda kérdésünkre felidézte: a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) múlt heti ülésén a felek egyetértettek abban, hogy a 65 év alatti ellátottakra vonatkozó bérplafon eltörlése időszerűvé vált. A bérplafon eltörlését egyébként a Liga az intézkedés bevezetése óta következetesen kéri a kormánytól. Az érdek-képviseleti vezető emlékeztetett: az ellátásban részesülő 65 év alat­tiak jelenleg évente a mindenkori minimálbérnek – tehát idén 127 500 forintnak – a 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt.

Ha az adóköteles keresetük meghaladja ezt az összeget, tehát az évi 2,295 millió forintot, havi átlagban pedig a bruttó 191 250 forintot, az érintettnek választania kell az ellátás és a munkaviszony között.

Nyugdíj: mutatjuk, meddig nem kapja, aki túllépte a kereseti korlátot
Van, aki dolgozhat nyugdíj mellett, de be kell tartania az éves összeghatárt.

Ráadásul munkajogi kérdéseket is felvet, hogy azok, akik az év utolsó hónapjaiban a keresetük érdekében lemondtak az ellátásukról, kimaradnak az egyszeri nyugdíjprémiumból, valamint minden egyéb juttatásból is. A rendszerben emellett jelentős kockázat, hogy amennyiben az ellátottat elküldik a munkahelyéről, de ellátásra abban az évben már nem jogosult, könnyen havi bevétel nélkül maradhat.

Az adatok egyébként azt mutatják, hogy mind az 55–64 éves korcsoportban, mind a 65 év felettieknél jóval alacsonyabb a foglalkoztatási rátánk, mint az uniós átlag. Az idősebb, az öregségi nyugdíj korhatárt be nem töltött korosztály komoly munkaerő-tartalékot jelent, a munkaadók pedig jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe foglalkoztatásuk esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik