Gazdaság
Újszentmargita, 2010. március 21.
A tiszaújvárosi korengedményes nyugdíjas Budai Ferenc Újszentmargita határában, a Nagyszögben 1300 négyszögöles telkén meggyfáját metszi. Elsõ tavaszi munkaként a hobbikertész szilva-, cseresznye-, dió-, meggy-, valamint barackfáit és szõlõjét metszi meg a lemosó permetezés elõtt.
MTI Fotó: Oláh Tibor

Jöhet a sírig tartó munka?

24.hu
24.hu

2017. 10. 24. 14:36

Korábban a témában:

Korábbi európai felmérések szerint a 45 százalékos európai átlaggal ellentétben, a magyar munkavállalók 75 százaléka érzi úgy, hogy az 55 év feletti munkavállalókat diszkrimináció éri koruk miatt, és 30 százaléka pedig úgy véli, hogy 60 évesen már nem fogja tudni ellátni a munkáját. Holott az idősek foglalkoztatása és munkaképességük megőrzése a gazdaság fenntarthatóságának egyik legfontosabb alapfeltételét jelenti. Nagyságrendileg 70 ezer nyugdíjas munkavállaló van az országban, de dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár szerint kétszer ennyire lenne szükség – írta a Pénzcentrum.hu. AZ államtitkár sajtótájékoztatón beszélt.

Az elmúlt két évben 15 százalékkal bővült az idősödő munkavállalók foglalkoztatása. A KSH adatai szerint az 55-64 éves korosztály tagjainak 49,8 százaléka, vagyis mintegy 672 000 nyugdíjazás előtt álló ember dolgozik ma Magyarországon, amivel megközelítjük az unió tagországainak 55,3 százalékos átlagát. Az idősebbek munkában tartása a gazdaság alapvető érdeke.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA)  demográfiai előrejelzése szerint 2030-ra már minden harmadik aktív európai munkavállaló az 55-64 éves korosztályból kerül ki, és ennek számos előnye lehet.

Az idősebb munkavállalók jellemzően:

  • lojálisak,
  • jó stratégiai és mérlegelési képességekkel rendelkeznek,
  • tudásuk és tapasztalataik megosztásával segíthetik a következő generációkat, miközben
  • munkában tartásuk csökkenti a vállalaton belüli elvándorlást is

– sorolta a portálnak a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár. Szerinte az egyik, ha nem a legnagyobb munkaerő-piaci tartalékként tekinthetünk erre a társadalmi rétegre.

Kiemelt kép: MTI, Oláh Tibor

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.