Belföld

A Fidesz benyújtotta a lex Simicskát

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 04. 26. 10:56

Halász János és Kósa Lajos aggódik a demokratikus választási versenyért.
Korábban a témában:

A hivatalosan “a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról” szóló törvényjavaslatról korábban maga a Fidesz frakcióvezetője árulta el, hogy az egyértelműen Simicska Lajosnak és a Jobbiknak szól.  

Parlamenti irományként az indoklás finomabb. A két fideszes szerint számos esetben felmerül a gyanú,

hogy milliárdosok és hozzájuk kapcsolódó pénzügyi csoportok befolyásolni akarják a demokratikus választási versenyt és torzítani akarják a választáson indulók esélyeit. Ez a gyakorlat amellett, hogy veszélyeztetheti a választás tisztaságát, felveti a burkolt pártfinanszírozás és a korrupció kockázatát is.

A Kósa Lajos és Halász János által jegyzett javaslat célja, hogy megakadályozza a milliárdosok leplezett befolyásszerzési kísérleteit, növelje az átláthatóságot. A két kormánypárti politikus nem szeretné, ha pártok a választási kampányaikat korrupt módon finanszírozó üzleti vállalkozások lekötelezettjeivé válnának, majd a közpénzek csalárd, részrehajló juttatásával viszonoznák a korrupt finanszírozást.

A javaslat különbséget tesz a kampányidőszakban és azon kívül közzétett plakátok között. A jövőben kampányidőszakon kívül tiltott pártfinanszírozásnak számítana a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére alkalmas politikai üzenetet közvetítő falragasz vagy felirat közzététele a piaci árnál alacsonyabban, vagy ingyenesen. Ez jogellenesen szerzett vagyoni előnynek minősülne, a pártok köteles lennének a valós értéknek megfelelő összeget tizenöt napon belül a központi költségvetésnek befizetni. Késedelem esetén a tartozást adóként hajtanák be, a párt állami támogatását a tiltott hozzájárulás értékét kitevő összeggel csökkentenék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.