Pénzügy

Ez a bankjegy most a “sztár” a hamisítóknál

penztarca(210x140)(3).jpg (pénztárca, )
penztarca(210x140)(3).jpg (pénztárca, )

Hamarosan lejár a határidő a régi 2 ezer és 5 ezer forintosok cseréjére, a statisztikák szerint pedig a megújult pénzeket nehezebb hamisítani – írja a Pénzcentrum. A megújult bankjegyek biztonsági elemei jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak a hamisítás ellen.

A jegybank első körben a 10 ezer, majd a 20 ezer forintos címleteket újította meg. (Ezt követte idén márciusban a 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek cseréje, amelyekkel már csak július 31-ig lehet fizetni a boltokban. Az MNB szerint a bankjegyek nagy része már a megújított címletekre cserélődött.)

A megújult pénzekkel nehezebb a dolguk a hamisítóknak, de továbbra is próbálkoznak az irodai sokszorosítókkal; színes fénymásolókkal, printerekkel.

A hamisítványok címletenkénti megoszlása nem változott érdemben, de míg korábban a 10 ezer forintos volt a hamisítók kedvence, tavaly a 20 ezer forintos utánzásával próbálkoztak legtöbben. Ez a címlet tette ki a hamisított bankók 52,8 százalékát.

Ebben nagy szerepe lehetett annak a bandának, amelyről éppen tavaly írtuk meg, hogy hamis 20 ezresekkel szórták tele az országot. Bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyomoztak egy 34 éves férfi és 14 társa ellen.

Hamis húszezresekkel szórták tele az országot – videó  
Bűnszövetségben gyártották, forgalmazták a laikusok megtévesztésére alkalmas hamis pénzt.

 

Így szűrhető ki a hamis húszezres!
A jegybank és a rendőrség figyelmeztetése szerint sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenőrizni a bankjegyeken. Kisokos a húszezres biztonsági elemeiről.

Ha valakinek gyanús, hogy hamis pénzt kapott, semmiképpen se próbáljon túladni rajta, azzal ő is  bűncselekményt követ el. Ilyenkor a legjobb, ha egy bank, posta pénztárában megvizsgáltatja a pénzt. Ha ezt követően is kétséges annak valódisága, jegyzőkönyvet vesznek fel és a gyanús bankjegyet az MNB-be küldik szakértői vizsgálatra.

Nem fogadhatom el, ez a bankjegy hamis!
Aki volt már olyan helyzetben, hogy így utasították vissza a bankjegyet, amivel fizetni szeretett volna, valószínűleg soha nem felejti el. Szerencsére Magyarországon nemzetközi összehasonlításban alacsony a forinthamisítványok aránya, nem árt azonban az óvatosság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik