Pénzügy

4 milliárd forint megy a borok ujjlenyomatára az Orbán család barátjának

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére, ennek során egy modern eljárás segítségével megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét, amely a borok származási helyét és összetételét mutatja – mondta a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón az MTI tudósításában.

A program nyertese a Diagnosticum Zrt., amely 4 milliárd forintot kap a megvalósításra a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből.

A részvénytársaság biztosítja a magyar borok eredetmintázati térképének felrajzolásához szükséges technikai hátteret, és így létrejön egy olyan – matematikai modell számítás alapján elkészített – adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles. A Földművelésügyi Minisztérium szerint ez az “ujjlenyomat” nagyon jó lesz, mert “erősítheti a fogyasztói bizalmat”.

A Diagnosticum a Fideszhez közeli, régi ismerős cég, a közbeszerzéseknek most is az egyik legnagyobb nyertese. Az alapító Kékessy Dezső Orbánék szorosabb bizalmasa, egy ideig üzlettársa volt Orbán feleségének, személyesen Lévai Anikónak is, írta az Index. Mi arról írtunk, hogy Kékessyék bevásároltak az állami földből:

Orbánék barátai bevásároltak állami földből
Kékessy Dezsőnek Lévai Anikóval volt közös szőlője. A család most a Tisza-tó körül építgeti birtokát.

(Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik