Pénzügy
Nyíregyháza, 2011. június 16.
Csáki Szilárd cigarettát sodor egy vendéglátóhely teraszán, Nyíregyházán. A kormány törvényjavaslata értelmében a nyár végétől emelkedhet a cigaretta és a dohány jövedéki adója. Az emelés várhatóan nagyobb lesz az egyre divatosabb vágott dohánynál, mint a cigaretta esetében. 
MTI Fotó: Balázs Attila

Közel tízszeresére drágult a cigaretta Magyarországon

24.hu
24.hu

2017. 07. 17. 11:04

Korábban a témában:

Húsz éve még 146 forintba került egy doboz Multifilter cigaretta. Most 1080 forintba kerül. Ráadásul tíz évvel ezelőtt történt meg a dohányosokkal, hogy – a világon egyedülálló módon (amolyan igazi hungarikumként) – a dohánygyárak egy szál cigivel lehúzták őket, és elkezdtek 20 helyett csak 19 szál cigarettát tölteni. Ennek idén januárban lett vége, visszaállt a 20 szál.

Szolnok, 2013. június 19.
Somos Anikó tulajdonos egy nyitásra váró, berendezett nemzeti dohányboltban a szolnoki Mészáros Lõrinc utcában 2013. június 19-én. A vállalkozó 20 évre nyerte el a koncessziós jogot és vállalta 3 fõ - köztük egy megváltozott munkaképességû és egy regisztrált munkanélküli - foglalkoztatását. Eddig 4525 dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyõri igazgatóságaihoz, és 3021 engedélyt adtak ki.
MTI Fotó: Mészáros János
Visszatérnek a 20 szálas cigarettás dobozok
A 19 szálas csomagolási egységek gyártása 2016. december 31-én véget ért.

Szívatás nélkül azonban nem élet az élet, idén januártól a sodort dohányt használókat rövidítették meg a gyártók. 40 gramm helyett 30 gramm dohányt töltenek a zacskókba, miközben emelkedett az áruk a többlépcsős jövedékiadó-emelésnek köszönhetően.

Egy doboz Sopianae, Multifilter, Symphonia cigaretta éves fogyasztói átlagára, Ft (multifilteres, rövid, csomag) Magyarországon, 1996-2016 között.

Egészségügyi probléma

A dohányzás komoly betegségek kialakulásáért felelős. Dohányzás szempontjából az ország egyes területei és társadalmi csoportjai között is vágni lehet a különbséget:

  • a szegényebb régiónak számító Észak-Magyarországon 15 százalékkal magasabb a dohányzók aránya mint a Nyugat-Dunántúlon,
  • a 8 általánost végzettek és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között 17 százalék a különbség,
  • a férfiak jóval többen dohányoznak, mint a nők.

Egy kutatás szerint megfigyelhető, hogy hiába tiltotta ki a kormány a cigit a szórakozóhelyekről, hiába korlátozta az eladását a koncessziókhoz kötött trafikokra, és hiába magas a dohánytermékek jövedéki adója, 2009 óta alig csökkent a dohányzók száma. Sőt, a cigiző magyar tizenévesek kétszer annyian vannak, mint a cigiző tizenévesek más európai országokban. A felmérésről bővebben itt tud olvasni:

évszám: 1938
képszám: 42525 	
találat: 1 / 8
orig: Konok Tamás id		
címke: italbolt éjszaka színes italozás +
A magyar férfiak tízszer annyi alkoholt isznak, mint a nők
Az ország fele túlsúlyos, az emberek alig mozognak, viszont rengetegen cigiznek és isznak.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.