Gazdaság
Kelet-Magyarország, 2013. szeptember 24.Kiszárított, átrostált dohányleveleket cigarettahüvelybe tölt egy férfi egy kelet-magyarországi településen 2013. szeptember 23-án. A térség településein egyre többen ültetnek néhány dohánytövet, mert nem tudnak kétórányi bérnek megfelelő összeget kifizetni egy doboz cigarettáért és így maguk készítik el cigarettaadagjukat lényegesen olcsóbban. Egy dohánytő gondozás nélkül is 16-18 levelet növeszt, amelyekből durván 700 gramm száraz dohány nyerhető. A trafikokban kapható cigaretták száljában 0,9-1 gramm dohány van, tehát egy tő dohányból nagyjából 700 szál, körülbelül 36 doboznyi cigaretta készíthető.MTI Fotó: Balázs Attila

Nagyon megdrágulhat júliustól a vágott dohány

24.hu
24.hu

2017. 04. 05. 09:16

Korábban a témában:

Egy többlépcsős jövedékiadó-emelés újabb fázisaként július 1-jén emelkedik a cigaretta, vágott dohány, szivar, szivarka adója – ezért aztán ezek drágulni is fognak. Igaz, kissé, legfeljebb pár százalékos áremelést indokolhat az adónövelés.

A cigarettánál például a minimumadó most ezer szálanként 28800 forint, ez megy fel év közepén 29200 forintra. Mivel erre még áfa is rakódik, nem egészen 2 százalékos (dobozonként durván 20 forintos) áremelés nézhet ki ebből – ha teljesen áthárítják a dohánygyárak, illetve a kereskedők az adónövelést a vásárlókra.

Vágott dohánynál már komolyabb áremelést indokolna az adóemelés. Itt kilogrammonként most 16200 forint a jövedéki adó, júliustól már 17300 forint – vagyis mindent egybevetve elképzelhető, hogy 8-9 százalékkal is többet kell majd fizetni a vágott dohányért.

A szivar, szivarka adója alig nő.

A jövedéki adó emelésnek az az oka, hogy közelíteni kell az uniós irányelvben meghatározott szinthez a magyar adómértéket, idézi fel a napi.hu.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.