Pénzügy

Kifut az árfolyamgát, emelkedik a törlesztés

arfolyamgat(1)(960x640).jpg (árfolyamgát)
arfolyamgat(1)(960x640).jpg (árfolyamgát)
A bankok új ajánlatokkal készülnek az idén esedékes árfolyamgát kifutására.

A legtöbb banki ügyfélnél idén fut ki az árfolyamgát, így hamarosan emelkedik a meglévő tartozás után fizetendő törlesztőrészlet, illetve meg kell hosszabbítani hitelszerződés futamidejét. A Magyar Idők körképéből kiderül, hogy a bankok új ajánlatokkal készülnek és nagy a szórás a piacon.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az idén kifutó árfolyamgát végén a törlesztőrészlet emelkedik. Ez mintegy 70 ezer embert érint. A válság miatt bajba került adósok ideiglenes megsegítésére létrehozott programban mintegy 500 milliárd forintnyi tartozás halmozódott fel.

Majdnem 45 ezer ügyfélnél kell meghosszabbítani a futamidőt, hogy a törlesztés emelkedéses ne haladja meg a 15 százalékot. Az érintettek közül ötezren arra számíthatnak, hogy több mint öt évvel tolódik ki szerződésük időtartama.

A jegybank szerint az elmúlt évek bér- és életszínvonal fejlődése alapján nem kell rendszerszintű problémákra számítani, az ügyfelek várhatóan a megnövekedett terheket is bírni fogják, a bankok pedig készek a meglévő szerződéseket a hitelező igényeihez alakítani. Korábban a Bankmonitor úgy becsülte, hogy a többségnél elkerülhetetlen lesz a havi kiadások emelkedése, és minden ötödik hiteles futamidejét legalább 1,5 évvel meghosszabbítják.

arfolyamgat(960x640)(3).jpg (árfolyamgát, )
Mutatjuk, mi vár az árfolyamgátasokra
Mintegy 200 ezren vannak, akiknek a következő években szűnik meg a törlesztőrészlet rögzítése, és nem igen tudják, hogy mire számítsanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik