Pénzügy
Young couple standing at the checkout counter in a supermarket

5+1 bankkártyás tipp, hogy tényleg álom legyen a külföldi nyaralás

24.hu
24.hu

2017. 06. 27. 10:57

Korábban a témában:

A nyaralási szezon beköszöntével idén is számos honfitársunk választ külföldi úti célt. Ezzel párhuzamosan évről évre növekszik a külföldi bankkártya-használat: legalábbis a Sberbank ügyfeleinek jelentős része választja a kényelmes, biztonságos, készpénzmentes fizetési módot nyaralásai során. Ahhoz, hogy nyaralásunk valóban gondtalan legyen, a hitelintézet szakértői összegyűjtöttek 5+1 tippet, amire nem árt odafigyelni a külföldi „kártyázás” során.

Mielőtt elindulnánk…

Kezdjük egy nagyon általános, mégis rendszeresen előforduló hibával, ez pedig a bankkártya lejárati ideje. A bankkártyán jól látható helyen hh/éé formátumban tüntetik fel a plasztik érvényességi idejét. Egyszerű példával élve: a 11/17 azt jelenti, hogy bankkártyánk 2017. november 30-ig használható. Erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, ezért indulás előtt mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot. A bank szakértői arra is felhívták a figyelmet: ha a nyaralást megelőzően kaptuk kézhez új bankkártyánkat, akkor azt még indulás előtt, itthon aktiváljuk.

Ha átlépjük a határt…

Amennyiben külföldi nyaralásunk során kártyával tervezünk fizetni, mindenképpen ellenőrizzük, szükség esetén pedig módosítsuk a kártyánkhoz beállított vásárlási limitet. A legtöbb hitelintézetnél ez ma már mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehető.

Biztonság mindenek előtt!

Éljünk az SMS-kontroll adta lehetőséggel külföldön is: így pénzmozgásainkról a vásárlást követően azonnal értesülünk. Jegyezzük fel bankunk külföldről is hívható ügyfélszolgálati számát mobilunkba! Ha a nyaralás során bármilyen problémánk adódna, vagy ellopnák kártyánkat, azonnal tudunk intézkedni a letiltásról – tanácsolják a hitelintézet szakértői! És ha már tiltás: a hitelintézetek kiemelt figyelmet fordítanak a kártyás csalások kiszűrésére.

Ha egy távoli, egzotikus országba készülünk, érdemes bankunknál is jelezi az úticélt. Ezzel elkerülhetjük, hogy a háttérben futó, kártyás csalásokat 24 órában figyelő rendszerek esetleg úgy értelmezzék: kártyánk illetéktelen kezekbe került.

Kártyás vásárlás: mennyi az annyi?

Nagyon fontos tudni, hogy a kártyás vásárlás külföldön is díjmentes! Ugyanakkor bizonyos országokban a kereskedőnek joga van díjat felszámolni a tranzakciók után. Érdemes tehát már indulás előtt tájékozódni, hogy a célországban milyen szabályozások érvényesek.

Felvenni vagy nem venni?

A külföldi ATM-használatok során extra költségek merülhetnek fel, azonban a kártyatársaságok és a bankok is hirdethetnek kedvezményes akciókat a nyári időszakokban, amikre jó, ha odafigyelünk.  Így indulás előtt mindenképpen érdemes rákérdeznünk a számlavezető bankunknál arra, hogy fut-e ilyen promóció, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Azért legyen nálunk valamennyi készpénz is

Noha a bankkártya használata gyors, kényelmes és legfőképp biztonságos módja a fizetésnek, mindenképpen tartsunk magunknál valamennyi készpénzt is. Hiszen előfordulhat, hogy a sarki fagyizóban, vagy például a helyi tömegközlekedési eszközön is csak készpénzt fogadnak el. További biztonságérzetet nyújt az is, ha a nyaralásra nem egy, hanem több bankkártyát viszünk magunkkal – lehetőség szerint különböző kártyatársaságok által kibocsátott plasztikot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.