Pénzügy

Itt az új 2000 és 5000 forintos érme

24.hu
24.hu

2017. 06. 23. 13:42

Lajtha László zenepedagógus születésének 125. évfordulója alkalmából a múzeumok éjszakája keretében 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Korábban a témában:

Az emlékérmék a Bartók Béla és Kodály Zoltán után színre lépő magyar zeneszerző-nemzedék meghatározó alakjának, Lajtha László zeneszerzőnek, népzenekutatónak, zenepedagógusnak és a világhírű táncházmozgalom legfontosabb ihletőjének állítanak emléket – közölte az MNB az MTI-vel.

Az érmék előlapján, a kompozíció középpontjában egy forgó néptáncos pár dinamikus mozgása látszik népzenészekkel a háttérben. A választott motívum Lajtha László munkásságának egyik meghatározó elemére, a néptánc- és népzene-kutatásra, -gyűjtésre utal, amelyért 1951-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. Egyedi módszert követett, ő kezdte meg a célirányos hangszeres népzenei gyűjtést. A kezdetben még vitatott metodikájú, rendkívül részletező leírásait a táncházmozgalom autentikus forrásnak tekintette, munkássága a táncházmozgalom alappillérévé vált.

Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: a Magyarország felirat, az 5000, illetve 2000 forint értékjelzés, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a “BP” verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

Az emlékérme hátlapján Lajtha László portréja látható. A portrétól jobbra négy egymás alatti sorban az 1892, a Lajtha László és az 1963 feliratok olvashatók, utalva a zeneszerző születési és halálozási évére.

Budapest, 2008. január 31.
Az 50 forintos hátlapja (b) és elõlapja. Az év érméje lett az 1956-os forradalom 50. évfordulójára kibocsátott 50 forintos érme az amerikai World Coin News magazin által indított  internetes szavazás szerint. A pályázatra 40 országból több száz nevezés érkezett, tíz kategóriában. A pályázati anyagok elbírálását nemzetközi zsûri végezte, így választották ki a szakmai kategóriagyõzteseket. A 2006-os jubileumi 50 forintos elõlapja Kósa István alkotása, a hátoldal Bartos István munkája. A díjat február 2-án adják át Berlinben.
MTI Fotó: Balaton József
Jön az új 50 forintos érme
Kétmillió darabot vernek belőle a vizes vb tiszteletére.

Az érméket rendhagyó módon két művész tervezte, az előlapot alkotó Horváth Andrea mesterjegye a nagybőgőbe, a hátlapot jegyző Pelcz Balázs mesterjegye Lajtha ruházatába rejtve jelenik meg.

Az 5000 forint névértékű érme 925 százalék finomságú ezüstből, míg a 2000 forint névértékű színesfém változat réz- és nikkel ötvözetből készült, súlyuk 12,5 gramm. Harminc milliméteres átmérőjük igazodik a magyar táncházmódszer tiszteletére 2013-ben kibocsátott emlékérméhez.

Az érmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg, belőlük 5-5 ezer darab készíthető, az ezüstből tükörfényes, míg a színesfémből selyemfényes kivitelben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.