Pénzügy

Kettészakadt az ország a háztartások vagyonát tekintve

Meglepetés: nem Budapesten, hanem Vas megyében élnek a nettó leggazdagabb háztartások.

Az MNB elkészítette az eddigi legátfogóbb felmérést a háztartások tényleges vagyoni helyzetéről. A tanulmány újdonsága, hogy összeillesztették a mikro- és a makroadatokat, a nemzetközi és a hazai statisztikákat, illetve a KSH 2014-es első hazai vagyonfelmérés eredményeit is feldolgozták. Így sokkal pontosabb képet lehet kapni a háztatások tényleges vagyoni helyzetéről, a vagyon értékéről és területi eloszlásáról.

A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy a korábbi statisztikák alulbecsülték a vagyoni különbségeket a társadalomban.

Azt eddig is tudtuk, hogy az igazán nagy vagyonok nem készpénzben, bankbetétben, ingatlanban, hanem tulajdonosi részesedésekben, azaz vállalati részvényekben és üzletrészekben testesülnek meg, de azt nem, hogy utóbbiak eloszlása jóval koncentráltabb a társadalom felső tizedében.

MNB: Alábecsülték a vagyoni különbségeket Magyarországon
Elkészült az eddigi legátfogóbb statisztikai felmérés a magyar háztatások tényleges vagyoni helyzetéről.

Jelentős különbségek

Most a háztartások éves jövedelme, illetve nettó vagyona szerinti területi eloszlást mutatjuk be a tanulmányból. A korrigált adatok szerint a legnagyobb átlagos jövedelemmel rendelkező háztartások 2014-ben

  • a fővárosban, illetve Vas megyében találhatóak (átlagosan 4,3 és 4,6 millió forint).
  • Őket Győr-Moson-Sopron (3,9 millió forint), továbbá Pest megye (3,6 millió forint) háztartásai követik.
  • A legkisebb – 2,8 millió forint alatti – átlagos háztartási jövedelmeket Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében regisztrálták.

A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos jövedelemmel rendelkező megye adata között közel kétszeres különbség mérhető.

Még nagyobb a különbség a háztartások nettó vagyonát tekintve. Több mint négyszeres különbség mutatkozott a leggazdagabb és a legszegényebb megye egy háztartásra jutó nettó eszközállománya között.

A felmérés adatai szerint a legmagasabb háztartásonkénti nettó vagyonnal

  • Vas megye (24 millió forint) és a főváros (22 millió forint) háztartásai rendelkeztek.
  • 20 millió forint körüli átlagos nettó vagyonnal a második legvagyonosabb csoportba Pest, Somogy és Veszprém megye tartozott.
  • Ezzel szemben 10 millió forint alatti egy háztartásra jutó nettó vagyon volt mérhető Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik