Pénzügy
Closeup on a man's hands as he is getting a banknote out of his wallet

Kettészakadt az ország a háztartások vagyonát tekintve

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 06. 14. 11:52

Meglepetés: nem Budapesten, hanem Vas megyében élnek a nettó leggazdagabb háztartások.
Korábban a témában:

Az MNB elkészítette az eddigi legátfogóbb felmérést a háztartások tényleges vagyoni helyzetéről. A tanulmány újdonsága, hogy összeillesztették a mikro- és a makroadatokat, a nemzetközi és a hazai statisztikákat, illetve a KSH 2014-es első hazai vagyonfelmérés eredményeit is feldolgozták. Így sokkal pontosabb képet lehet kapni a háztatások tényleges vagyoni helyzetéről, a vagyon értékéről és területi eloszlásáról.

A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy a korábbi statisztikák alulbecsülték a vagyoni különbségeket a társadalomban.

Azt eddig is tudtuk, hogy az igazán nagy vagyonok nem készpénzben, bankbetétben, ingatlanban, hanem tulajdonosi részesedésekben, azaz vállalati részvényekben és üzletrészekben testesülnek meg, de azt nem, hogy utóbbiak eloszlása jóval koncentráltabb a társadalom felső tizedében.

MNB: Alábecsülték a vagyoni különbségeket Magyarországon
Elkészült az eddigi legátfogóbb statisztikai felmérés a magyar háztatások tényleges vagyoni helyzetéről.

Jelentős különbségek

Most a háztartások éves jövedelme, illetve nettó vagyona szerinti területi eloszlást mutatjuk be a tanulmányból. A korrigált adatok szerint a legnagyobb átlagos jövedelemmel rendelkező háztartások 2014-ben

  • a fővárosban, illetve Vas megyében találhatóak (átlagosan 4,3 és 4,6 millió forint).
  • Őket Győr-Moson-Sopron (3,9 millió forint), továbbá Pest megye (3,6 millió forint) háztartásai követik.
  • A legkisebb – 2,8 millió forint alatti – átlagos háztartási jövedelmeket Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében regisztrálták.

A legmagasabb és a legalacsonyabb átlagos jövedelemmel rendelkező megye adata között közel kétszeres különbség mérhető.

Még nagyobb a különbség a háztartások nettó vagyonát tekintve. Több mint négyszeres különbség mutatkozott a leggazdagabb és a legszegényebb megye egy háztartásra jutó nettó eszközállománya között.

A felmérés adatai szerint a legmagasabb háztartásonkénti nettó vagyonnal

  • Vas megye (24 millió forint) és a főváros (22 millió forint) háztartásai rendelkeztek.
  • 20 millió forint körüli átlagos nettó vagyonnal a második legvagyonosabb csoportba Pest, Somogy és Veszprém megye tartozott.
  • Ezzel szemben 10 millió forint alatti egy háztartásra jutó nettó vagyon volt mérhető Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.