Pénzügy

Vajon mire költik a magyar EP-képviselők a havi 1,3 milliós költségtérítést?

Sajnos ezt aligha fogjuk megtudni, mivel a 21 magyar európai parlamenti képviselőből 15 nem válaszolt az Átlátszó kérdésére.

A 15 nem válaszoló képviselőből ketten jobbikosok, Morvai Krisztina és Kovács Béla. A Fidesz egyetlen képviselője (12 fő) sem méltatta válaszra a kérdést.

Az Európai Parlamentben dolgozó képviselők havi 4342 eurót, 1,3 millió forintot kapnak átalányként. A fő cél az lenne, hogy az EP-képviselők az általános költségtérítésből irodát bérelhessenek hazájukban. Az összeg felhasználásról azonban nem kell számlát adniuk. Az unió évente 40 millió eurót fizet ki erre a célra. Ugyanakkor az EP bejelentése szerint még az idei évben szigorítani akarnak a szabályozáson.

Azok a képviselők, akik válaszoltak az Átlátszó kérdéséire, többnyire azt felelték, hogy nem bérelnek irodát Magyarországon. Ilyen választ adott többek között az MSZP-s Újhelyi István, a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter, az LMP-s Meszerics Tamás.

Mindössze három magyar EP-képviselő felelte azt, hogy arra költi a költségtérítését, amire az unió szánta: a párbeszédes Jávor Benedek, aki a 11. kerületben bérel irodát, és a jobbikos Balczó Zoltán, aki azonban az irodája címét már nem árulta el. Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a Magdolna utcai Vasas Székházban bérel irodát.

A többi európai országban jellemzően válaszoltak az EP-képviselők az újságírók megkeresésére, így derülhetett ki a 3700 eurós belga irodabérlet, vagy például az, hogy még az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber is saját magától bérel irodát, 7 német kollégájával együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik