Belföld

Nem árulják el a magyar EP-képviselők, mire költik a milliós költségtérítésüket

21-ből mindössze négyen adtak érdemi választ. A DK-sok csak a vonatkozó szabályokat küldték el.

Az Átlátszó megpróbálta megtudni a magyar EP-képviselőktől, mire költik havi 4320 eurós költségvetésüket. A DK-s Molnár Csabától és Niedermüller Pétertől cinikus választ kaptak, érdemben csak a jobbikos Balczó Zoltán, a PM-es Jávor Benedek, az LMP-s Meszerics Tamás és a szocialista Ujhelyi István reagált. A többi képviselő válaszra sem méltatta az újságírókat, pedig itt is közpénzről van szó.

Az Átlátszó az Európai Parlament ellen is pert indított, mert a testület nem hajlandó semmit elárulni arról, hogy a képviselők a fizetésükön felül kiutalt, forintban számolva 1,3 milliós költségtérítéssel és juttatásaikkal hogyan számolnak el. Évente 12 milliárd forintról van szó, de a képviselőknek nem kell semmilyen elszámolást benyújtaniuk arról, hogy a pénzt mire költik.

Így a portál egyenként fordult a 21 képviselőhöz, hogy megtudják, az általános költségtérítés terhére kivel, milyen tárgyú és értékű szerződéseket kötöttek mandátumuk megszerzése óta.

Iroda, mobiltelefon, autó

A jobbikos Balczó Zoltán azt írta, a keret terhére két, jelenleg is élő szerződést kötött, az egyik mobiltelefonok és hozzá tartozó internethasználat előfizetésére, a másik irodabérletre vonatkozik. Havi 250 ezer forint+áfa értékben bérel irodát Budapesten egy kft-től, itt három asszisztense dolgozik.

Jávor Benedek asszisztense arról tájékoztatta a portált, hogy a képviselő honlapján részletesen, félévi bontásban közzéteszi általános költségkeretének felhasználását. Az oldalon a források felhasználásának szabályai is szerepelnek.

Meszerics Tamás asszisztense azt válaszolta, hogy a keret terhére a képviselő irodája a magyarországi Vodafone és a belga BASE telefontársaságokkal áll szerződésben, irodát pedig nem bérel sem Budapesten, sem más városban.

Ujhelyi István a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft-vel szerződött egy Volkswagen kisbusz bérléséről, amit teljes irodája használ, elsősorban Budapest, Brüsszel és Strasbourg között közlekednek vele. Alig két év alatt már közel kétszázezer kilométeren vették igénybe. A tavalyi évben határozott időre szerződött a Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvánnyal is iroda- és tárolóhasználatra, illetve alkalmanként közös programok szervezésére. Emellett a GSHK Asia Kft-vel több szerződést kötött kínai tolmácsolásra, fordítómunkára, programszervezésre és egyéb feladatokra, a Kínai Népköztársasággal történő együttműködésért felelős delegáció tagjaként végzett munkájával összefüggésben. A szocialista képviselő telefonszámláját is ide sorolta.

A szabályoknak megfelelően

A DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter asszisztense annyit közölt, hogy a képviselők az Európai Parlament Elnökségének 2009/C 159/01-es számú határozatának 3. szakasza, valamint a Képviselők Kézikönyvének 3.2.4-es fejezete szerint használják fel a költségtérítést, és a szóban forgó dokumentumokat is csatolta leveléhez. Ezen túl annyit árult el, hogy a képviselők nem bérelnek irodát az általános költségtérítés terhére.

Az Átlátszó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul a válaszok elmaradása és az elégtelen tájékoztatás miatt, de elképzelhető, hogy ott sem járnak sikerrel, mert a kérdésben a magyar államnak nincs joghatósága.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.