Közélet

Nem használják a képviselők a közpénzből bérelt irodáikat

répássy róbert (répássy róbert)
répássy róbert (répássy róbert)

Havi 190 ezer forintért bérel irodát Miskolcon Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő a hivatalos adatok szerint, a megadott címen azonban csak az ügyvédi kamara található. A Direkt36 és az RTL Klub Házon kívül című műsora annak járt utána, hogy a képviselők hogyan költik el az irodabérlésre szánt pénzüket. Mint kiderült, Répássy a kamara egyik nagytermét szokta használni, ha szüksége van rá, de állandó irodája nincs a kamara épületében.

A jobbikos Lukács László György a budapesti Kiss János altábornagy utcában bérel alagsori irodát, ehhez képest az újságírók csak egy omladozó pincét és rossz állapotban lévő üzlethelyiségeket találtak. Lukács egy ügyvédi irodától vette bérbe a 37 négyzetméteres alagsori helyiséget havi 176 ezer forintért. Az újságírók megkeresésére, hogy hol van az iroda, annyit válaszolt, hogy egy zöld rácsot kell keresni.

A fideszes Csöbör Katalin Miskolc belvárosában bérel két irodát, egymástól 250 méterre. Az egyiket, egy 76 négyzetmétereset, az önkormányzattól bérli az Országgyűlés Hivatala 160 ezer forintért, a másik egy társasházban van, ám az ott lakók nem hallottak róla soha.

Szintén furcsa körülmények között kapott irodát Dunaújvárosban Galambos Dénes (Fidesz). A önkormányzati cég tulajdonában álló Irodaházban Galambos havi 213 ezer forintért bérel egy 35 négyzetméteres irodát, míg a jobbikos Hegedűs Lórántné egy nagyobb, 52 négyzetmétereset ugyanazon az emeleten 25 400 forintért. A működtető önkormányzati cég azzal indokolta a nagy árkülönbséget, hogy Hegedűsné csak heti 3 órában használja az irodát, míg Galambos teljes időben, valamint neki biztosítottak bútorokat és technikai eszközöket. Annak ellenére, hogy Galambos vagyonnyilatkozata szerint az Országgyűlés Hivatalától is kapott irodabútorokat.

2014 óta a parlamenti képviselők nem kapnak olyan juttatásokat, amelyekkel korábban trükközni lehetett. Helyette felemelték a fizetésüket és korlátozták az extra költéseket. A képviselők a legfeljebb a havi alapdíjuk felét (373 939 forintot) költhetik irodabérlésre. Az irodákat a képviselők keresik meg és választják ki, de a bérleti díjat az Országgyűlés Hivatala állja, amely havonta összesen 37 millió forint. Ehhez jönnek még hozzá az irodai telefon- és internetköltségek (2,8 millió forint 2016-ban), valamint az üzemeltetés és felújítás (8,5 millió forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik