Gazdaság

Háromszorosára nőtt a gazdag magyarok vagyona

penz-vagyon(960x640)(1).jpg (pénz, vagyon)
penz-vagyon(960x640)(1).jpg (pénz, vagyon)
Számukra eredményesen telt az elmúlt tíz év.

A gazdag magyarok vagyona egy évtized alatt megháromszorozódott – írja a Portfolio saját privátbanki felmérése alapján. 2016 végére az ilyen szolgáltatóknál a vagyon meghaladta a 3900 milliárd forintot, ami 10% feletti bővülést mutat az előző évihez képest. Tíz éve a privátbanki szolgáltatók 1300 milliárd forintnyi ügyfélpénzt kezeltek.

Az elmúlt egy évben a privátbanki ügyfelek főleg biztonságra törekedtek. Ezt jelzi, hogy a 2015 végi 15%-ról 19%-ra nőtt a készpénzben, bankbetétben tartott vagyon aránya, kockázatosabb részvénybe a korábbi 11% helyett már csak a vagyon 8%-át fektették.

A gazdasági portál szerint ebben szerepet játszhatott a Brexit és Donald Trump megválasztása is. A befektetési alapokban, kötvényekben tartott vagyon aránya érdemben nem változott.

 

A szolgáltatók továbbra is úgy vélik, hogy a legnagyobb kockázatot a szabályozói és piaci környezet jelenti a szektornak. Nagyjából egyforma kihívásnak tartják a pénz- és tőkepiaci környezetet, az alacsony alapkamat-környezetet. A korábban nagyobb kockázatnak ítélt ügyfélbizalom visszaesett az 5. helyre, de erősödtek a szolgáltatások technikai feltételeivel kapcsolatos félelmek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik