Pénzügy

MNB: Alábecsülték a vagyoni különbségeket Magyarországon

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 06. 13. 15:19

Korábban a témában:

A korábbi, különböző felmérések alulbecsülték a vagyoni különbségeket a társadalomban – derült ki többek között az MNB eddigi legátfogóbb, a háztartások vagyoni helyzetét vizsgáló tanulmányából.

Az MNB friss tanulmányának újdonsága, hogy összeillesztették a mikro- és a makroadatokat, a nemzetközi és a hazai statisztikákat, illetve a KSH 2014-es első hazai vagyonfelmérés eredményeit is feldolgozták. Eddig ez a legátfogóbb statisztikai felmérés, amit készítettek, és ennek alapján pontosabb képet lehet kapni a háztatások tényleges vagyoni helyzetéről, a vagyon értékéről és eloszlásáról.

A felmérés egyik fontos megállapítása, hogy a pénzügyi eszközök (részvények, üzletrészek) esetében jóval nagyobb a vagyoni egyenlőtlenség a társadalomban, mint korábban gondolták. 

Azt eddig is tudtuk, hogy az igazán nagy vagyonok nem készpénzben, bankbetétben, ingatlanban, hanem tulajdonosi részesedésekben, azaz vállalati részvényekben és üzletrészekben testesülnek meg, de azt nem, hogy utóbbiak eloszlása jóval koncentráltabb a társadalom felső tizedében.

A korrigált adatok alapján a magyar háztartások leggazdagabb 10 százaléka rendelkezik

  • a pénzügyi eszközök 66 százalékával
  • övék a készpénz és a betétek 39 százaléka,
  • a biztosítások 54 százaléka,
  • illetve a részvények, céges részesedések 92 százaléka.

A pénzügyi termékek nagyobb súlya miatt is az egy háztartásra jutó nettó vagyon Magyarországon magasabb volt, mint Szlovákiában vagy Lengyelországban 2014-ben, derült ki a tanulmányból.

A tanulmány további érdekességeivel a napokban külön cikkekben jelentkezünk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.