Pénzügy
Image: 73189049, A belváros új főutcája, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Brutálisan sok magyar lakik más ingatlanában

24.hu
24.hu

2017. 05. 30. 10:43

Drágább ma a bérleti díj, mint egy lakáshitel törlesztője.
Korábban a témában:

A magyarok közel fele, 42 százaléka lakik nem saját tulajdonú ingatlanban – derült ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából.

A felmérés fontosabb megállapításai:

  • A nem saját lakásban élők nagyjából 50 százaléka a szülőkkel együtt, harmaduk pedig bérelt ingatlanban lakik.
  • Akik nem saját tulajdonban laknak, azoknak 19 százaléka házastárs, élettárs, testvér vagy egyéb személy lakásában lakik, és 3 százalék azok aránya, akik egyéb helyen, például kollégiumban, szállóban élnek.
  • Az albérletben lakók átlagosan, fejenként 56 ezer forintot költenek bérleti díjra.
  • Az albérlet főként a fővárosban és a megyeszékhelyeken jellemző, a magasabb és alacsonyabb végzettségűek közül pedig többen bérelnek lakást a középfokú végzettségűekhez képest.

A felmérés szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 14 százaléka él bérelt lakásban. 

A kutatásból az is kiderült, hogy kifizetődő lehet a saját lakás előfinanszírozása az albérlet helyett, hiszen egy átlagos lakáshitel havi törlesztőrészlete elmarad a jelenlegi bérleti díjaktól. Igaz, a hitelfelvétel szabályai is jelentősen szigorodtak.

kiadó (Array)
Horror az albérletpiacon: évekig remény sincs a változásra
Tartósan együtt kell élnünk a magas árakkal. A fővárosban és egyes vidéki városokban a nettó átlagfizetés több mint 60 százalékát viszi el átlagosan a havi bérleti díj.

Drága az albérlet

A kutatás szerint az átlagos havi albérleti díjak régiónként jelentősen eltérnek. A központi régió átlaga a legmagasabb (71 ezer forint), ezt a nyugati (50 ezer forint) majd a keleti országrész (43 ezer forint) követi. De fontos kiemelni, hogy ezek sokszor nem a lakás teljes bérleti díját jelentik, hiszen sok esetben, főként fiatal egyedülállóknál az adott ingatlant többen közösen bérlik. A kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a háztartási jövedelem nagyságával együtt nő az albérletre kifizetett összeg is: az alacsony, közepes és magas jövedelmű csoportokban 39 ezer, 58 ezer és 77 ezer forint az átlagos havi lakásbérleti díj, derült ki a Fundamenta kutatásából.

Korábban arról írtunk, hogy a budapesti bérleti díjak így alakultak idén márciusban:

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.