Pénzügy

Trump bukását jósolják a tőzsdén

A piacok azonnal jelezték, hogy egyre valószínűbb egy lemondatási eljárás az amerikai elnök ellen.

Az elmúlt napokban több olyan információ is napvilágot látott, amelyek külön-külön is Donald Trump bukását okozhatnák. Erre rég nem látott eséssel reagáltak a tőzsdék – írja a Portfolio.hu.

Az aktuális botrányok (James Comey kirúgása, az oroszországi kapcsolat, az Ankarának dolgozó volt nemzetbiztonsági tanácsadó) miatt elindulhat az impeachment, az az eljárás, amit a képviselőház és a szenátus folytat le, s amely végén az elnököt akár meg is foszthatják hivatalától.

Hogy eddig eljusson a folyamat arra kevés az esély, és Trump botrányait is inkább a Watergate-ügyhöz hasonlítják, amikor Richard Nixon lemondott, mielőtt elindult volna az impeachment. Arra mindenesetre csaknem 50 éve (1969 óta) nem volt példa, hogy a világ egyik leginkább figyelt részvényindexe 15 egymást követő napon nem mozdult el 0,5 százaléknál nagyobb mértékben.

A Trump-botrány globális eladási hullámot indított el, (a magyar piacot az OTP mentette meg), de a gazdasági portál emlékeztet rá, hogy a félelemindexnek is nevezett VIX mutató historikusan alacsony szintre esett, szerdán pedig 46 százalékot ugrott. Mindez hathat a kamatemelésre, a befektetők a tőzsdei zuhanás után 25 bázispontos kamatemelésre is kevesebb esélyt látnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik