Nagyvilág

Trump emberei tudhatták, micsoda embert engednek magukhoz

A The New York Times szerint Donald Trump stábja – a Fehér Ház korábbi állításával ellentétben – mégis tudott arról, hogy Michael Flynn, az elnök lemondatott nemzetbiztonsági tanácsadója a törökök lobbistája volt.

A liberális amerikai napilap szerdán éjjel internetes kiadásában közölte a hírt: Trump elnök stábja mégis tudott arról, hogy első nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn a török kormány lobbistája volt.

Ezt a tényt a Fehér Ház márciusban még cáfolta, holott erről maga Flynn tábornok, majd az ügyvédei is tájékoztatták Donald Trump átmeneti csapatát – olvasható a lapban.

Különleges ügyészt neveztek ki Washingtonban az orosz befolyásolási kísérlet vizsgálatára

Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette szerdán, hogy Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki “az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek” vizsgálatára.

Donald Trump elnök republikánus kormánya a kinevezéssel az ellenzéki demokraták azon – egyre erősödő – követelésének engedett, hogy az igazságügyi minisztériumtól független személy kezébe adják ezt a politikailag rendkívül érzékeny vizsgálatot, írta az AP amerikai hírügynökség.

A lépésre egy nappal azután került sor, hogy kiderült, James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemrég elbocsátott igazgatója egy feljegyzésében azt írta, Trump elnök arra kérte őt, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatainak ügyében zajló vizsgálatot.

(New York Times, AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik