Pénzügy

MNB: marad a két számjegyű árnövekedés a lakásoknál

Az új lakásokat többségében hitelből veszik, ennyire megéri a jól keresőknek.

A hazai lakásárak országos átlagban 15,4 százalékkal nőttek a tavalyi évben, ami mögött továbbra is jelentős területi eltérések tapasztalhatók.

A fővárosban egy év alatt 22,5 százalékkal emelkedtek az árak, ami jócskán meghaladja a vidéki városokban és községekben tapasztalt emelkedést – derült ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből.

A jegybank szerint az eddigi áremelkedés üteme a jövőben valamelyest lassulhat. A csökkenés ellenére azonban várhatóan továbbra is két számjegyű lesz az árnövekedés.

Az új lakáscélú hitelek kihelyezése egy év alatt 42 százalékkal nőtt, miközben a lakásvásárlások mintegy feléhez hitelfelvétel is kapcsolódik. A hitelből lakást főként Budapestre igaz, ahol a lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozó index – vagyis az, hogy két átlagkeresettel rendelkező háztartás milyen lehetőségekkel tud 70 százalékos hitelből megvásárolni egy átlagos 65 négyzetméteres lakást – folyamatosan emelkedik, a lap szerint a fővárosban már el is érte az egészségesnek mondható határt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik