Gazdaság

Egyre többek számára lehet esélytelen a lakásvásárlás

Az áprilisi rossz idő, a húsvét és a munkanapok alacsony száma nem kedvezett az ingatlanpiacnak, miután a márciusi kiugró forgalmat követően az április szerényebb forgalommal zárult. A 10 575 tranzakció ezzel együtt így is kiemelkedő, tavaly nyár óta az egyik legerősebb, azonban az egy évvel ezelőtti azonos időszaktól 16 százalékkal elmarad. Az év első négy hónapjában a Duna House becslése szerint 40 175 ingatlan cserélt gazdát. 2016-ban ugyanebben a négy hónapban a forgalom megközelítette a 46 ezret, ami 13 százalékkal magasabb érték az ideinél.

Továbbra is élénk azonban a kereslet idén. A Keresleti Index márciusról 1 százalékpontot javítva 85-re emelkedett. Tavaly ugyanekkor még 91-es értéken állt a mutató, de 2016-ban az év hátralevő részében már 74 volt az átlag, amit az idei év rendre felülmúl.

A panelek nagyon kelendőek Budán

Áprilisban a paneleket Kelet-Magyarországon 193-, nyugaton 184 ezer Forintos m2 áron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten 303, Budán 362 ezret adtak. A téglaépítésű lakásért keleten 245 ezer Ft-ot fizettek, nyugaton 223-at négyzetméterenként. A főváros pesti oldalán 438-at, Budán 525-öt, a Belvárosban pedig átlag 663-at adtak ki a vevők.

Budán a panelek a magas ár mellett is igen gyorsan elkeltek, átlag 80 nap alatt mindössze, de a Duna másik oldalán is csupán 107 napot töltöttek a piacon.

Országszerte alacsony átlagos alku mutatkozott a családi házaknál. Mindössze 5 százalékot tudtak lealkudni a vevők ebből az ingatlantípusból. Vidéken ugyanennyit tudtak a téglalakásokból is lefaragni a vásárlók, de ugyanebből Budapesten is csupán 4-et. A panelek esetén vidéken átlag 4%, a fővárosban pedig 3% volt az alku.

Budapesten meghaladta a 30%-ot azon megvásárolt ingatlanok aránya, amelyek rosszabb minőségűek, illetve felújítandók. Majdnem ugyanekkora arányban vettek ilyet Pest megyében is. Egyedül Kelet-Magyarországon volt alacsony, 19% ezek aránya. A nagyon jó minőség tette ki országszerte a forgalom nagy részét, megközelítőleg egyharmadát.

A XIII. kerület a legnépszerűbb

Magasan a XIII. kerület iránt a legnagyobb az érdeklődés a fővárosban vásárolni szándékozók körében. Az összes budapesti vevőjelölt közel 18%-a megjelöli ezt a lokációt lehetséges célpontnak. Nem sokkal marad el a XIV. kerület sem 15%-kal, amelyet majdnem ugyanekkora aránnyal követ a VI. és VII. kerület. 14% jelölte meg a budai oldalon a XI. kerületet, amellyel a Duna ezen oldalán a legnépszerűbb lett.

Sok befektető vesz lakást

Budapesten továbbra is jelentős a befektetők aránya. A vevők 41 százaléka vallotta magát annak áprilisban és átlag 31,3 milliót költöttek 68 m2 körüli ingatlanokra. Szinte minden negyedik vevő első lakás vásárló volt, az ő vásárlási átlaguk már kevesebb, 19,3 millió Ft volt, viszont kisebb, 50 m2-es lakásokat vettek. Vidéken 27-27% volt a nagyobba költözők és az első lakás vásárlók aránya. A befektetők itt kevesebb, 24%-ot tettek ki a forgalomból, 12,8 milliót költöttek átlagosan. Természetesen a nagyobb lakásra váltók költöttek a legtöbbet, hiszen eleve 112 m2-es ingatlanokat vettek. Ők 19,2 milliós átlagon kerestek új ingatlant maguknak.

Az Azénpénzem.hu szerint némiképp aggasztó kép kezd kirajzolódni a lakásvételt még csak tervező nem igazán tehetősek számára. Az alacsony hozamkörnyezet ugyanis erőteljesen az ingatlanpiac felé fordította a nagyobb megtakarítással rendelkezőket. Ez a tendencia pedig minden előzetes várakozással ellentétben (többen bíztak abban, hogy a pénzek például a bankbetétekből vagy a tartós befektetési számlákról való átcsoportosítását követően visszaesik a befektetési célú vásárlás) nem tört meg.

A méret is lényeges

A fővárosi eladók harmada nyilatkozta, hogy nagyobb lakásba szeretne költözni. Majdnem ugyanennyien viszont épp kisebbre vágynak. Minden ötödik budapesti eladó örökségtől vált meg, átlag 24,8 milliós áron. Vidéken is minden harmadik eladó költözne nagyobba, ám míg a budapestiek 24 milliós áron értékesítettek a továbblépés előtt, addig a vidékiek 15,6-on. Az eladók negyede értékesített örökséget, átlag 10,2 milliós áron.

Budapesten idén áprilisban a 60-80 négyzetméter közötti lakások aránya magasan felülmúlta a tavalyi értékeket. Budán emellett nőtt a 80-100 négyzetméter közötti, Pesten pedig a 160 négyzetméter feletti lakások aránya is. Pesten szinte az összes négyzetméterár-kategóriában nőtt az arány az egy évvel ezelőttihez képest, míg Budán leginkább a magasabb kategóriák (550 ezer Ft/m2 felett) aránya ugrott meg. Vidéken ugyan mérsékeltebben, de szintén magasabb áron vásároltak az egy évvel ezelőttihez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik