Pénzügy

ÉSZT: Palkovics ne a BME oktatóinak bérét csökkentse

Mint a 24.hu kedden megírta, bérmaximum bevezetését rendelte el a Budapesti Műszaki Egyetem tanárainál az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Utasította az egyetem rektorát, hogy az európai uniós projektekkel együtt sem lehet több a pénze a tanároknak, mint a minisztériumban osztályvezetői posztokon.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közleményben reagált az ukázra. Mint írták, örömmel értesültek, hogy Palkovics László magáévá tette az „egyenlő munkáért járó értékarányos, lehetőség szerint egyenlő juttatás követelményének” elvét. Azt azonban nem értik, hogy az államtitkár miért pont a minisztériumi főosztályvezetők és osztályvezetők bérével méri össze a Budapesti Műszaki Egyetemen dolgozó, magasan kvalifikált egyetemi oktatók bérét.

Hozzátették: A munkaerőpiac magasabbra értékeli az informatikusok tudását, mint a minisztériumi vezetőkét. Ez miért baj Államtitkár Úr?

A legtöbb elemzésből az derül ki, hogy képzett informatikusból van hiány. A minisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezetőket egyik statisztikában sem említik, mint hiányszakmát. Lassan többen dolgoznak osztályvezetőként, főosztályvezetőként, helyettes államtitkárként és államtitkárként a kormányban, mint ahány egyetemi oktató marad az országban – jegyezték meg.

Miközben a magyar felsőoktatás egyik legnagyobb problémája az agyelszívás, egy ilyen utasítással csak azt lehet elérni, hogy az érintett oktatók, otthagyják munkahelyüket.

Ezért javasolják az államtitkárnak, hogy inkább az országban dolgozó többi egyetemi oktató-kutató bérét emelje is emelje meg, ne a BME oktatóinak bérét csökkentse!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik