Közélet

Palkovics rászállt az egyetemi oktatók fizetésére

Bérmaximum bevezetését rendelte el a Budapesti Műszaki Egyetem tanárainál az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Utasította az egyetem rektorát, hogy az európai uniós projektekkel együtt sem lehet több a pénze a tanároknak, mint a minisztériumban osztályvezetői posztokon.

Palkovics László a közelmúltban levélben közölte a BME rektorával az európai uniós projekteknél alkalmazandó kötelező bérszámítási módot, tudta meg a 24.hu.

Az államtitkár azt írta: azért hozta meg a döntést, mert

érvényesülnie kell az egyenlő munkáért járó értékarányos, lehetőség szerint egyenlő juttatás követelményének.

Palkovics leszögezte: a bérmaximumok érvényesítése az intézményvezetők személyes felelőssége. Az államtitkár utasítása szerint ezért módosítani kell minden olyan uniós projekt tervezetét, amelyiknél még nem kötötték meg a támogatási szerződéseket, de amennyiben ez nem veszélyezteti a projektek végrehajtását, érvényesíteni kell ott is, ahol már létrejött a szerződés.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A projektmenedzserek, pénzügyi és szakmai vezetők legfeljebb a minisztériumi főosztályvezetők 747 ezres, az alprojektvezetők pedig az osztályvezetők 586 ezres fizetését kaphatják.

Az informatikusok, fejlesztők kereseti plafonja a piacon már tavaly is messze meghaladta az 1 milliót. A seinor vezető fejlesztők bére jellemzően megütötte az 1,1 millió forintot, de a csúcs az 1,4 milliót is túllépte.

Megkérdeztük a Palkovics Lászlót, miért döntött úgy, hogy limitálja az egyébként magas piaci fizetési környezetben dolgozó műszakis szakemberek bérkifizetéseit, volt-e olyan kirívó eset, amely indokolná a fellépést. Az Emmitől egyelőre nem kaptunk választ, ahogy Józsa János rektortól sem, akinél az államtitkári bejelentés következményeiről is érdeklődtünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik