Pénzügy

Bekavar a könyvelőknek a nagypéntek, az áfabevallás elcsúsztatását kérik

Még március közepén írt nyílt levelet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE): az április 20-i áfabevallási határidő meghosszabbítását kérték a nagypénteki munkaszüneti nap miatt. A levelet a Facebookra is kitették, ez áll benne:

A nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása által a 2017. április 20-ig esedékes havi és negyedéves bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésére összesen 12 munkanap áll rendelkezésére a könyvelők több tízezres táborának. A többi, havi és negyedéves időszakot követő bevallási, adatszolgáltatási hónapokban jellemzően 14-15 munkanap alatt kell a szükséges feladatokat elvégezni. Ezt az időszakot tovább terheli a 2016.év beszámoló-készítési időszaka, így várhatóan a szakmánk túlnyomó része a munkaszüneti napok ellenére kénytelen lesz a család és a pihenés helyett a munkát választani.

Kérem, hogy amennyiben van törvényi lehetőség a bevallási, adatszolgáltatási időszak két munkanappal, 2017.április 24-ig történő meghosszabbítására, szíveskedjék ezt megtenni.

Levelükre választ még nem kaptak. A kezdeményezést támogatja a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) is – tudatta lapunkkal Ruszin Zsolt alelnök. Mint írta, a kérés teljesítéséhez elég lenne, ha az adóhatóság, illetve Tállai András államtitkár, vagy a helyettese kiadna egy közleményt, amiben leírnák, hogy a határidő a kevés rendelkezésre álló munkanap miatt meghosszabbodik, így április 24-éig, hétfőig lehet benyújtani az áfabevallást. A NAV egyelőre nem válaszolt kérdésünkre, hogy eleget tesz-e a kérésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik