Üzleti tippek

LMP: a kormány nagypénteki tervének a munkavállalók láthatják kárát

Az LMP megszavazta a nagypéntek szabadnappá nyilvánítását, hiszen Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is alacsony a szabadnapok száma. Ugyanakkor a kormány most is szokásához híven megint kapkodva, előkészítetlenül vezetett be egy változást, és most ennek a munkavállalók és munkaadók egyaránt kárát látják.

Még el sem érkezett az idei nagypéntek, máris érzékelhető a feszültség, melyet a kormány döntése kelt annak szabadnappá nyilvánításával. Egyes munkaadók ugyanis másnap, nagyszombaton dolgoztatnák le a kieső munkát alkalmazottaikkal, amire a Fidesz-kormány által meggyengített munka törvénykönyve is lehetőséget biztosít.

A Magyar Idők pár nappal ezelőtti értesülése szerint ugyanis több cég, elsősorban a termelői szektorban berendelné nagyszombatra a munkavállalókat a nagypénteki munkaszüneti nap ellensúlyozására.

A kormány keresztényi értékekre alapozott érvelése is sántít, hiszen nagypénteken a hívek többsége délután, illetve este vesz részt keresztúton, liturgián. Így a pénteki nap nagy részében nincs mit “ünnepelni”. Másrészt a kormány már megint statáriálisan hozott törvényt, és láthatóan nem kellő alapossággal mérte fel a döntés hatásait. Kérdéses az is, hogy kikérték-e egyáltalán a keresztény egyházak vezetőinek véleményét előzetesen. A kormány kapkodásával károkat okoz a munkavállalóknak, és a gazdasági szereplőknek sincs ideje alkalmazkodni, és tervezni – kommentál a zöldpárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik