Pénzügy
szálloda (szálloda)

A szállodások is 5 százalékos áfát akarnak, még valaki?

24.hu
24.hu

2017. 04. 10. 09:31

Lassan mindenki felkéreckedik a kedvezményes áfakulcsot vonatra, és ez eléggé érthető.
Korábban a témában:

Az Orbán-kormány a világ egyik legmagasabb áfáját vezette be, majd amikor rájött, hogy a magyar élelmiszeripari vállalkozások ipari méretekben kezdték elcsalni az adót, különféle mentességeket adott. Csökkent a sertésáfa, a tojás, a tej, a vadhús, a hal áfája 5 százalékra, no meg a vendéglősök is kaptak némi kedvezményt.

Most a szállodások kezdtek panaszolkodásba, hogy nekik is járna valami kis könnyítés. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: szükség lenne a szállásszolgáltatás áfájának csökkentésére a mostani 18-ról 5 százalékra.

Hozzátette: egy modellszámítás szerint ha csupán 3-4-5 évre rögzítenék a kedvezményes áfát, a szállodaipar versenyképessége akkor is ugrásszerűen fejlődhetne már rövid távon is. Természetesen bérfejlesztésre, és beruházásokra fordítanák a plusz bevételt.

Amúgy a turizmus a gazdaság egyik húzóágazata, a forgalom évente 8-10 százalékkal bővül. Csak februárban a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,9 százalékkal nőtt. A szállodai szobák napi átlagára pedig 6,8 százalékkal emelkedett, írta az MTI.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Take Your Pills
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.