Pénzügy

A szállodások is 5 százalékos áfát akarnak, még valaki?

szálloda (szálloda)
szálloda (szálloda)
Lassan mindenki felkéreckedik a kedvezményes áfakulcsot vonatra, és ez eléggé érthető.

Az Orbán-kormány a világ egyik legmagasabb áfáját vezette be, majd amikor rájött, hogy a magyar élelmiszeripari vállalkozások ipari méretekben kezdték elcsalni az adót, különféle mentességeket adott. Csökkent a sertésáfa, a tojás, a tej, a vadhús, a hal áfája 5 százalékra, no meg a vendéglősök is kaptak némi kedvezményt.

Most a szállodások kezdtek panaszolkodásba, hogy nekik is járna valami kis könnyítés. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: szükség lenne a szállásszolgáltatás áfájának csökkentésére a mostani 18-ról 5 százalékra.

Hozzátette: egy modellszámítás szerint ha csupán 3-4-5 évre rögzítenék a kedvezményes áfát, a szállodaipar versenyképessége akkor is ugrásszerűen fejlődhetne már rövid távon is. Természetesen bérfejlesztésre, és beruházásokra fordítanák a plusz bevételt.

Amúgy a turizmus a gazdaság egyik húzóágazata, a forgalom évente 8-10 százalékkal bővül. Csak februárban a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9,9 százalékkal nőtt. A szállodai szobák napi átlagára pedig 6,8 százalékkal emelkedett, írta az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik