Pénzügy

2 milliót is spórolhat, ha jól választ lakáshitelt

Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )

A különböző banki szolgáltatások és hitelek közötti jelentős különbségek miatt érdemes alaposan felmérni kínálatot – derül ki a BankRáció.hu összefoglalójából, amely több szempontból vizsgálta a banki ajánlatokat. Az elemzésben szereplő mintacsaládban a két szülő nettó jövedelme a magyarországi átlagnak megfelelően 180-180 ezer forint. Felnőtté vált gyermeküknek vásárolnak lakást részben lakáshitelből, valamint bankszámlát és bankkártyát is választanak a gyereknek.

A család havi nettó jövedelme 360 ezer forint és az egyetemista gyerekük 20-24 millió forintos lakásához 10 éves futamidejű, 10 évre fix havi törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelt vennének fel. A jövedelmük alapján – ha az egyéb feltételeknek megfelelnek – lényegében bármelyik banknál megkaphatják a hitelt, mivel a jelenlegi szabályok alapján a nettó jövedelmük 50 százalékát fordíthatják törlesztésre. Ugyanakkor fontos, hogy melyik bankot választják.

Nem mindegy, hogyan választunk

A portál felmérése szerint március közepén a legolcsóbb lakáshitelnél a havi törlesztés 102 ezer forint volt, a legdrágábbaknál pedig majdnem 118 ezer forintot tett ki. A teljes visszafizetendő összegben pedig 2 millió forintos különbség volt. A legjobb lakáshitel tehát jóval több mint 2 millió forintos megtakarítást jelenthet a család számára.

A portál hitelszakértője, Gergely Péter szerint az utóbbi időszakban egyre többen igényelnek több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelt, mert ezek hosszú távon biztonságosan tervezhető kiadást jelentenek a hitelfelvevő számára.

Érdemes a lakáshitelek mellett a gyerek által használt bankszámlák között is körülnézni, mert az éves költségben több tízezer forintos differencia lehet még átlagos használat mellett is. A legolcsóbb bankszámlák éves díja 3 ezer forint alatt maradhat, míg vannak olyanok, amelyeknél csak a bankszámlaköltségek meghaladhatják a 30 ezer forintot. Ugyanígy fontos a bankszámlához kínált bankkártyák költségeit is megnézni, ez lehet ingyenes is de akár évi több ezer forintig terjedhet ez a kiadás.

Milliókat spórolhatunk

Gergely Péter szerint valamennyi pénzügyi terméknél érdemes a bankok ajánlatait összehasonlítani. A legjelentősebb megtakarítást a lakáshitelekkel lehet elérni, mivel ezeknél a legmagasabb a hitelösszeg és a teljes hiteldíjmutatóból adódó eltérések milliókkal csökkenthetik a kiadásokat. Ugyanakkor a legolcsóbb bankszámla és bankkártya kiválasztása is többéves távlatban 10-20 ezres vagy akár ennél is jelentősebb megtakarítás jelenthet.

A szakember szerint nemcsak a saját, a példánál maradva a szülők bankjának ajánlatait, hanem a többi bankét is meg kell nézni akár lakáshitelről, akár bankszámláról és bankkártyáról vagy személyi kölcsönről van szó. Szinte biztos ugyanis, hogy nem a meglévő bank kínálja a legolcsóbb hiteleket, szolgáltatásokat. A bankok közötti verseny is kedvezhet a bankot választó ügyfeleknek. Egy-egy bankot váltó vagy egy banknál újonnan érkező ügyfél komoly kedvezményekhez juthat, ha az adott bank mellett voksol, a választásban pedig a hiteltanácsadók tudnak komoly segítséget nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik