Pénzügy

Negyvenöt forintos vételi ajánlat az Opimus részvényeire

Korábban a témában:

A Konzum PE Magántőkealap részvényeként 45,38 forintos árfolyamon nyilvános vételi ajánlatot tett az Opimus Group Nyrt. 25 forintos névértékű részvényeire csütörtökön – közölte az Opimus a tőzsde honlapján.

Mint a Porfolio.hu írta, az ajánlati ár 16 százalékkal marad el a részvények reggeli, felfüggesztés előtti árfolyamától. A papír utolsó árfolyama ugyanis 54 forint volt, 9 forinttal alacsonyabb az előző, keddi 63 forintos záróárnál. A 45,38 forint a törvény rendelkezései alapján számított minimumár, jelen esetben az ajánlat felügyelet részére történő benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott átlagára (45,37 forint).

Az ajánlattevő a vételi ajánlatot benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) jóváhagyásra, továbbá versenyfelügyeleti eljárást is kezdeményez a Gazdasági Versenyhivatalnál. Az ajánlat lebonyolítója az MKB Bank Zrt.

Az ajánlati ár 14,336 milliárd forintra értékeli a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában forgó, 7,898 milliárd forint jegyzett tőkéjű Opimus Nyrt.-t.

A bejelentés miatt csütörtökön is felfüggesztették az Opimus részvények tőzsdei kereskedését.

Összesen 315,92 millió részvény van forgalomban, Jelenleg ezeknek a cégeknek van 5 százaléknál nagyobb részesedésük az Opimus Group Nyrt-ben:

  • Mészáros Lőrinc: 55,4 millió részvény, 16,9%
  • KONZUM PE Magántőkealap: 44,2 millió részvény, 14%
  • STATUS Capital Befektetési Zrt.: 26,5 millió részvény, 8,38%

Az Opimushoz került tavaly novemberben a Mediaworks lapkiadó is, amelynek 12 megyei lap van birtokában, illetve az eladás előtt hirtelen bezárta a Népszabadságot. Az akkori botrány közepette Mészáros Lőrinc tagadta, hogy köze lenne a Mediaworks megvásárlásához.

A szintén a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt. érdekeltségébe tartozó Konzum PE Magántőkealap jegyzett tőkéje 15,75 milliárd forint. A régióban turisztikai, valamint pénzpiaci befektetésekre koncentráló alap legjelentősebb befektetése a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt., amelyben 71,13 százalékos közvetlen és közvetett részesedése van.

65 napig él az ajánlat

Az ajánlat elfogadására nyitva álló határidő a kezdőnap 9 órától kezdődően a zárónap 12 óriás tart, a zárónap pedig a kezdőnapot követő 65. nap (vagy ha nem munkanap, akkor az ezt követő első munkanap).

A befektetők ez alatt az időszak alatt nyilatkozatot tehetnek arról, hogy elfogadják az ajánlatot, vagy akár meg is tartják a részvényeiket. Az összehangoltan eljáró személyek (lásd fentebb) megállapodtak abban, hogy amennyiben a sikeres vételi ajánlati eljárás lezárását követő három hónapon belül együttesen 90 százalékot elérő, vagy azt meghaladó mértékű befolyással rendelkeznek a társaságban, akkor nem kívánnak vételi jogot gyakorolni a tulajdonukba nem került részvények tekintetében.

A Portfolio.hu szerint egyelőre nincs szó az Opimus részvényeinek kivezetéséről, még 90 százalék feletti befolyás megszerzésekor sem szorítják ki a nagytulajdonosok a kisbefektetőket, vagyis a kötelező ajánlatot követően akár minden maradhat úgy, mint ahogy eddig volt.

A részvények 78,8 százalékát akarják megszerezni

A vételi ajánlat során az ajánlattevővel összehangoltan jár el a Konzum Befektetési Alapkezelő, mint a Konzum PE alapkezelője, továbbá a Konzum Management Kft., valamint az Opimus jelenlegi tulajdonosai közül Mészáros Lőrinc magánszemély, a Status Capital Zrt., a Wamsler SE és a Csabatáj Zrt. Nevükben a vételi ajánlatot a Konzum PE Magántőkealap teszi meg.

A vételi ajánlattal az összehangoltan eljárók együttesen az Opimus részvényeinek 78,82 százalékát kívánják megszerezni.

Az Opimus – amelynek egyik leánycége, az Opimus Press birtokolja a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot és vidéki lapokat kiadó Mediaworks kiadóvállalatot -, valamint a Konzum Nyrt. március 3-án jelentette be, hogy hosszútávú stratégiai partneri együttműködést terveznek, amelyben Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egyik tulajdonosa szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén. Jászai Gellért a múlt héten a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, az Opimus Group és a Konzum itthon és a nemzetközi piacon is további terjeszkedést terveznek.

Címkék: opimus

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.