Pénzügy
Szolnok, 2015. december 22.
Szakember dolgozik egy saját erõbõl épülõ családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. A kormány a magánépítkezõknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, miután a vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következõ négy évben.
MTI Fotó: Bugány János

Kapósak a melósok – mutatjuk, hova keresnek leginkább embert

24.hu
24.hu

2017. 03. 16. 10:27

  • A munkaadók 23 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 71% nem tervez változást, míg 3 százalékuk elbocsátással számol.
  • A szezonális kiigazítással együtt továbbra is 17% a Munkaerő-piaci Mutató értéke, mely a legerősebb érték a felmérés 2009-es kezdete óta.
  • A legtöbb lehetőséget a munkavállalóknak a gyártás, az építőipar, valamint a szállítmányozás területén kínálják.
  • Valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben továbbra is pozitív a felvételi kedv.
Korábban a témában:

A ManpowerGroup csütörtökön nyilvánosságra hozott munkaerő-piaci felmérése szerint a megkérdezett 750 munkaadó 23 százaléka bővítene, csupán 3 százalékuk tervez elbocsátást, míg 71% semmiféle változtatásra nem készül 2017 második három hónapjában.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a munkaerő-piaci mutató értéke +17%, ami a legerősebb érték a felmérés 2009-es kezdete óta.

  • A legtöbb lehetőséget a munkavállalóknak a gyártás, az építőipar, valamint a szállítmányozás területén kínálják.

A felvételi szándék változatlan az előző negyedévhez, és enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Bár az általunk mért munkaerő felvételi szándék továbbra is magas, ennek gyökerét leginkább a Magyarországot sújtó szakképzett munkaerő hiányában kereshetjük, melynek egyik legfőbb oka a régiós szinten is alacsony bérek, továbbá a jelenleg elérhető aktív munkakeresők nem megfelelő képzettségi szintje lehet.

Az állam által előírt minimálbér és garantált bérminimum emelését egyelőre vegyesen fogadja a piac, mivel sok cég nehezen gazdálkodja ki az így felmerült többletköltséget – kommentálta a felmérést a cégcsoport magyarországi ügyvezetője, Vég Ottó.

A jelenleg kialakult helyzet több kérdést is felvet az ügyvezető szerint, pl. azt, hogy milyen mértékben korlátozza a magyarországi
növekedést a munkaerő hiánya, illetve a béremelések milyen mértékben korlátozzák a hazai cégek versenyképességét? Továbbá az is felmerül, hogy a mintegy 221 ezer fős közmunkaprogramban résztvevő emberek átképzésére miért nem fordít nagyobb hangsúlyt az állam a fennálló munkaerőhiány enyhítése céljából – jegyezte meg.

A munkaerőhiány miatt hamarosan komplex javaslatcsomaggal fordul a nemzetgazdasági tárcához a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, írja a Világgazdaság csütörtöki számában a szervezet főtitkárának nyilatkozata alapján. A szövetség is pedzegette a közmunkások átterelését a versenyszférába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.