Pénzügy

Félelmetes válságtól tart a kötvényguru

Bill Gross, a kötvénykirályként is emlegetett legendás befektető úgy gondolja, hogy a túlzott eladósodás miatt olyan most az Egyesült Államok gazdasága, mint egy nitroglicerinnel töltött kamion, ami egy hepehupás úton száguld. Szerinte egy apró hiba elég most ahhoz, hogy a teljes világgazdaság összeomoljon – írta a Portfolio.hu.

Gross úgy véli, hogy egy új Lehman-szerű helyzet bármikor lecsaphat a nemzetközi gazdaságra, ha a túlzott hitelezést nem hűtik le Amerikában és Kínában.

  • Az Egyesült Államok GDP-arányosan több hitelt halmozott fel, mint a gazdasági világválság előtt, egy Lehmanhoz hasonló történet pedig bármikor megadhatja azt a szikrát, ami elindíthatja az összeomlást.
  • Kínában még rosszabb a helyzet: a világ második legnagyobb gazdasága 24 000 milliárd dollárnyi hitellel pumpálta fel a kollektív mérlegét 2007 óta, a teljes hitelállománya a GDP 300 százalékára hízott.

A guru szerint pedig a Fed ezúttal nem fogja tudni a kamatokat levágni és egy masszív kötvényvásárlási programot indítani, hogy életet leheljen a pénzügyi rendszerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik