Belföld
navracsics tibor (Array)

Navracsics: igenis van kiút Európa válságából

24.hu
24.hu

2016. 09. 17. 12:17

Korábban a témában:

Európa lehet ugyan óriási válságban, de ha a közösségekre alapozzuk Európa jövőjét, igenis van kiút a jelenlegi válságból – jelentette ki Navracsics Tibor szombaton Zalaegerszegen, a Zala Megyei Önkormányzat díjátadó közgyűlésén.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa közölte: bár vannak, akik

Európai Egyesült Államokat és nemzetállamokat tagadó európai szintű föderalizmust hirdetnek – egyre fogyatkozó létszámban -, valójában mégiscsak annak az álláspontnak van igaza, amit Magyarország is évtizedek óta képvisel, amely az Európai Uniót a közösségek közösségeként képzeli el.

Ez az európai közösség pedig pontosan az olyan erős területi közösségekre épít, mint Zala megye, ahol az embereket összeköti az identitástudata, a múlt, a szokások, és erre az alapra építve, együttműködve más közösségekkel, európaiként éli meg a hétköznapokat – fogalmazott Navracsics Tibor.

Pontosan ezek az együttműködési formák mutatják, hogy

az európai identitás nem valami ördögtől való dolog, más bolygón megvalósuló absztrakció, hanem pontosan az, amit mi a hétköznapokon megélünk: itt élni Európa közepén Zala megyeiként, közép-európaiként, európaiként, együttműködve más közösségekkel.

Az uniós biztos megítélése szerint ünnepelni csak közösségek tudnak, s ilyen életerős, összetartó közösség Zala megye is. Ennek 800 évre visszamutató történelmi előzményei, hagyományai is vannak, hiszen az egyik első magyar vármegyeként jött létre és harcolta ki az önkormányzáshoz való jogot.

A közösségek válságát éljük ma, amit sokszor úgy tolmácsolunk, hogy akkor van egy közösség válságban, ha annak tagjai nem tudják kiteljesíteni az életüket. Valójában azonban akkor van válságban a közösség, ha maga nem tudja kiteljesíteni a küldetését – emelte ki Navracsics Tibor.

(MTI)

 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.